Opinie

    • Derk Walters

Trouw nooit met een aanstaande bruid

Johan Derksen, gisteravond op de stoel van Andries Knevel

Met milde tegenzin begon ik te kijken naar Say Yes to the Dress op de digitale vrouwenzender TLC, een programma over aanstaande bruiden in de New Yorkse bruidsjurkenwinkel Kleinfeld Bridal. Per aflevering van een half uur worden twee dames gevolgd in hun zoektocht naar een jurk.

Mijn aanvankelijke weerstand bleek onterecht. Say Yes to the Dress (eerder uitgezonden op Net5) is een leerzaam programma. Zo blijkt dat aanstaande bruiden nogal slaperig, perfectionistisch en dik zijn – best nuttig om te weten voor een ongetrouwde tv-recensent.

Aanstaande bruid Magdalonie Paris is van het slaperige type. Enkele citaten uit het item over haar: „Elke bruid droomt van een mooie jurk.” „Het is een droom die geen werkelijkheid wordt.” „Het is onze taak om te zorgen dat haar droom uitkomt.” „Ik zoek mijn twee droomjurken.” „Dit is haar droom.” „Sommige bruiden rusten pas als ze hun droomjurk hebben gevonden.”

Michele Myers, de andere klant wier zoektocht wordt gevolgd, streeft daarentegen naar perfectie. „Ik wil mijn perfecte jurk vinden.” „Ik wil de perfecte jurk voor haar vinden.” „Ik wil de perfecte jurk voor haar vinden.” „Ze had de perfecte jurk gevonden.” „Ik had niet gedacht dat ik de perfecte jurk zou vinden.” „Door de perfecte jurk hervond Michele zichzelf.”

Op basis van deze quotes zou je denken dat Magdalonie en Michele nogal van elkaar verschillen. Toch hebben ze iets gemeen. Als kijker was het me niet zo opgevallen, maar beide eindtwintigers bleken dus moddervet te zijn: „Ik zie er dik uit.” „In die eerste had ze een te dikke kont. En die is al fors.” „Ik zag er dik uit.” „Ik zag er dunner uit in mijn proefjurk dan in mijn echte jurk. Ik wil dat je kunt zien dat ik ben afgevallen. Nu zie ik er dikker uit.”

Het genre van de lastige bruid was eerder al verkend in een show als Bridezillas. Hierin commandeerden de hoofdrolspeelsters op hun trouwdag iedereen in het rond en gingen ze door het lint als de bestelde bloemstukken van de verkeerde kleur roze waren.

Het brisante aan het programma Say Yes to the Dress is juist dat de geportretteerde vrouwen uiterst gemiddelde figuren zijn. Ze overdrijven ook geen seconde. Zo zijn ze gewoon.

Ook al is TLC een vrouwenzender, als man kun je niet om dit bruidsjurkenprogramma heen. Zo leren trouwlustige heren dat ze vroeg moeten beginnen met sparen – Magdalonie wilde maar liefst twee jurken, een degelijk gewaad van 5.000 dollar voor overdag en een sexy variant van 2.500 dollar voor in de avond. Maar de belangrijkste les is natuurlijk: trouw nooit met een aanstaande bruid.

Derk Walters vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Derk Walters