Theater

Wiener Wald

In de regie van Frances Sanders is Verhalen uit het Weense Woud (1931) van Ödön von Horváth een boosaardig sprookje. Met opmerkelijk weinig effecten ontvouwt zich het verhaal over Marianne, dochter van de Toverkoning. Ze krijgt een kind van een malafide charmeur en wordt verstoten door haar vader. Het verhaal over Marianne en de andere personages, gelukzoekers en armoedzaaiers ontvouwt zich, en moeiteloos zet de groep sterke acteurs een berooide samenleving neer. De crisis heerst alom. Gedurfd van Sanders om in het Amsterdamse Bos zo’n somber, actueel stuk te tonen. De parallellen tussen de jaren dertig en nu zijn indringend.

T/m 1/9 bostheater.nl

Comedy of errors

Het decor is een puntgaaf Grieks dorp, met stralend witte huizen, gepleisterde muren. Meteen in de eerste scène vallen muren om, vliegen daken de lucht in. De personages lopen verward rond. Vaart, humor en zelfs een vleugje actualiteit kenmerken deze Comedy of errors bij het Shakespearetheater Diever. De Komedie van Misverstanden (ca. 1592) is een van Shakespeares vroegste komedies. Met middelen als rijdende karren, groteske aankleding en een zingzeggende vorm van muziektheater leunt de regie sterk aan bij het epische theater van Horváths tijdgenoot Brecht. Regisseur en vertaler Jack Nieborg treft de juiste lichtvoetige toon, volop voorspelbare grappen en doldwaze invallen. Soms is de scherts iets te overheersend.

shakespearetheaterdiever.nl

Parade in Utrecht

Het rondreizende festival de Parade viert dit jaar zijn tweeëntwintigjarige bestaan. Artiesten van voorgaande edities keren dit jaar terug met zowel nieuwe voorstellingen als successen uit het verleden. Vanaf 20 juli staat het festival in het Moreelsepark in Utrecht. Dick van den Toorn speelt met onder anderen Lieke van Lexmond de voorstelling Ik hou het hier niet meer uit! over een Nederlands stel dat een macrobiotische camping in hartje Bulgarije opzet. Remko Vrijdag en Martine Sandifort presenteren met Hulphond een schaamteloos ontroerende voorstelling voor en door mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Leny Breederveld en haar dochters komen met de absurdistische en muzikale voorstelling Het Perron.

20 juli t/m 5 aug, Moreelsepark, Utrecht. www.deparade.nl