The Dark Knight Rises is ‘episch’: alle recensies bij elkaar

De schurk Bane, links, (acteur Tom Hardy) vecht met Batman (acteur Christian Bale). Foto Warner Bros.

Morgenavond is het zover, dan kun je naar de nieuwe Batmanfilm: The Dark Knight Rises. De Nederlandse kranten schrijven over het algemeen positief over de film, maar sommigen zijn ook teleurgesteld. Breedbeeld verzamelde alle recensies.

We schreven eerder deze week al over The Dark Knight Rises, het langverwachte laatste deel in de Batmantrilogie van regisseur Christopher Nolan, die zich acht jaar na voorganger The Dark Knight (2008) afspeelt, als Bruce Wayne zich na de genadeklap van The Joker (Heath Ledger) heeft afgezonderd van Gotham City. Hij is – ten onrechte – beschuldigd van de dood van openbare aanklager Harvey Dent, die in dit laatste deel is overleden. Gotham City floreert, Batman is niet nodig. Totdat de gespierde schurk Bane (een rol van Tom Hardy) ten tonele verschijnt en besluit dat de stad lang genoeg vrede heeft gekend. Maar wat vinden de Nederlandse kranten van de film?

NRC Handelsblad: episch, imposant en afgerond geheel

NRC Handelsblad geeft de film vijf ballen en recensent Peter de Bruijn noemt deze film ‘storytelling van het allerhoogste niveau’:

“[M]et The Dark Knight Rises knoopt Nolan de losse eindjes in de trilogie wel op een uiterst bevredigende manier samen. Waar de eerste twee films op zichzelf genomen bijna elkaars tegenpool zijn (in trefwoorden: gepolijst versus rauw) vormen de drie films samen, in het licht van dit afsluitende, epische deel van bijna drie uur, toch een imposant en afgerond geheel. Dit is storytelling, zoals dat momenteel in het filmjargon heet, van het allerhoogste niveau.”

Over Bane, de schurk van de film, schrijft De Bruijn: “Hoe beter de schurk, hoe beter de film.” En dat heeft Nolan goed begrepen: “Bane in The Dark Knight Rises is expliciet een politieke crimineel, die zich aan het hoofd stelt van een nihilistische revolutie.” Maar De Bruijn heeft ook kritiek:

“De film heeft iets te veel tijd nodig om zijn ritme te vinden, de theatrale overval op de beurs is aardig, maar heeft een onduidelijke functie in het verhaal, en Gotham lijkt soms merkwaardig leeg, alsof er nauwelijks mensen wonen in wat toch een heuse metropool moet voorstellen.

Nolan heeft zijn innerlijke James Bondfan de vrije loop gelaten en zijn held een aantal nieuwe gadgets meegegeven, inclusief een nieuw vervoermiddel. Niet helemaal succesvol: Batmans nieuwe vechthelikopter (‘The Bat’) blijft een vaag, onduidelijk gevaarte.”

De Volkskrant: magnifieke actie in Batman

De Volkskrant deelt vier sterren uit aan de nieuwe Batmanfilm. De recensent schrijft dat het Nolan niet lukt een even diepgaande film te maken als het tweede deel van de Batmantrilogie, en daarmee niet overtreft. Nolan kleurt in zijn film “vol magnifieke actiescènes” heel kundig “binnen de omheiningen van het popcorngenre”:

“Zo diepgaand of ambivalent wordt het nooit in The Dark Knight Rises, waarin Nolan eerder een paar pasjes terug lijkt te zetten. Een film vol magnifieke actiescènes, die zelfs op een lengte van ruim tweeënhalf uur niet inzakt, maar ook braaf de verhaallijntjes uit het eerste deel aaneenrijgt en voor de vaart leunt op clichés als de terugtikkende klok op een bom. Zeer vaardig geregisseerd, maar binnen de omheiningen van het popcorngenre.”

Trouw trekt spektakel in twijfel

Dagblad Trouw schrijft dat dit “de grootste spektakelfilm is die ons deze zomer vanuit de Hollywoodheuvels bereikt”, maar trekt het spektakel en de tijdsduur van de film wel in twijfel:

“Nolan [...] stelt wel vragen over de heldenstatus en gevoelens van angst en hoe die te overwinnen. Het maakt Nolans Batman-film interessanter dan het reguliere Hollywood-vertier dat vaak ergens op highschool-niveau blijft steken. Althans, tot het moment dat ook in ‘The Dark Knight Rises’ de geluidsband bijkans onploft van al het geraas, en het verhaal na bijna drie uur wordt gesmoord in pathetiek. “Een held kan ook iets simpels doen”, leert Batman, “zoals een jas om een jongetje heen slaan, zodat hij weet dat de wereld niet is vergaan.” [...] Emoties waren nooit het sterkste punt van de Britse Hollywoodregisseur [...].”

Het Parool: Batman in topvorm dankzij Catwoman

Het Parool geeft vier sterren en prijst het optreden van Anne Hathaways Catwoman, die “in haar catsuit het sombere universum van Nolan binnenwandelt en met een aangenaam speels optreden enig licht in de duisternis brengt”. Dat werd tijd, aldus de krant.

Op bepaalde punten overtreft deze laatste Batmanfilm z’n voorgangers:

“In de stijl, panoramische vergezichten en actiescènes overtreft de film de vorige twee met gemak, en Nolan geeft een imposante, nieuwe invulling aan de grootstedelijke destructie, die in minder bekwame handen doorgaans in chaos ontaardt.”

Het Algemeen Dagblad: nieuwe film Batman stelt toch teleur

Helaas, Batman kan het AD niet bekoren. De verwachtingen waren volgens de krant “terecht hoog gespannen” na The Dark Knight, maar het vervolg “stelt in menig opzicht hevig teleur”:

“Nolan stelt het geduld van zijn publiek lang op de proef voordat hij tot zaken komt. The Dark Knight Rises maakt een overbevolkte en pretentieuze indruk, waardoor enkele personages niet echt tot hun recht komen. Bovendien mist de film een memorabel personage als The Joker (gespeeld door wijlen Heath Ledger). Kwade genius Bane, met zijn Darht Vaderachtige stem, kan echt niet in zijn schaduw staan. Ook de Catwoman van Hathaway steekt schril af bij wat Michelle Pfeiffer in 1992 onder regie van Tim Burton uit deze rol wist te halen.”

De Telegraaf: daverend slotakkoord

De Telegraaf geeft de film vier sterren en schrijft dat regisseur Nolan met deze film “zwierig” een streep zet onder zijn Batmantrilogie:

“Bijna drie uur lang dendert The Dark Knight Rises over het scherm, gedirigeerd door een visionaire cineast die niet terugschrikt voor effectieve bombast. Hij levert er dé zomerfilm van 2012 mee af.”

Ook deze krant heeft een kanttekening en vindt dat het samen laten komen van elementen uit de vorige twee films de zwakte van dit “spectaculaire sluitstuk” is:

“De opzet van Nolan om zoveel mogelijk losse eindjes met elkaar te verbinden valt te prijzen, maar gaat soms ten koste van een organische ontwikkeling van het verhaal en de personages, vooral ook omdat de focus op indrukwekkende actiescènes ligt.”

Metro: afsluiting met een epische knal

Gratis dagblad Metro geeft de film vier ballen en zegt dat “nagenoeg alles klopt aan dit waanzinnige epos”, maar de film laat je volgens Metro wel achter met “grote honger naar meer door het einde dat zowel mooi gesloten als wijd open is.”

Spits: beest van een film

Gratis dagblad Spits vindt de film de volle vijf sterren waard. Het is een “beest van een film: potent, barstend van energie, geladen en agressief.” De actie en het spektakel zijn op “vernuftige wijze” met elkaar gecombineerd. Toch ook een kleine kanttekening:

“[...] The Dark Knight Rises is wat onevenwichtig: soms jast Nolan er een bepaalde ontwikkeling doorheen, terwijl hij op andere momenten uitgebreid de tijd neemt voor een twist, opbouw of onthulling. Maar wat zou het, als een film verder overdonderend is?”