Terreur van Mao door de ogen van een schoolkind

None

11 Flowers.

Regie: Xiaoshuai Wang. Met: Wang Jinchun, Jinchun Wang.In: 4 bioscopen.

Geen toeval dat de intellectuele vader van scholier Wang Hei prenten van Franse impressionisten heeft gered van de vernielzucht van Mao’s Rode Garde. Het semi-autobiografische 11 Flowers is zelf een impressie: jeugdherinneringen uit 1975 van een zoon uit een intellectueel gezin dat naar een afgelegen industriestadje is verbannen. Het zijn de nadagen van de Culturele Revolutie; het stadje wordt opgeschrikt door de moord op de lokale revolutionaire voorman Zeng en fluistert over seksueel misbruik.

Mao’s China door kinderogen; zoiets werkt vaak goed, ook hier. Voor kleine Wang zijn de luidsprekers die de hele dag slogans en revolutionaire opera uitbraken normaal. De horreur gaat grotendeels aan hem voorbij; wij zien het des te beter.

11 Flowers is een fatalistisch getinte terugblik op een verzonken wereld waar gewone mensen er het beste van maken terwijl anderen vermalen worden door de rode terreur. De film bevat wat angels – kinderen die opgewonden naar de openbare executie huppelen. Maar de milde, observerende toon houdt deze Frans-Chinese coproductie acceptabel voor de Chinese censuur, terwijl hij ons een verzonken wereld toont. Een film waar je even geduld mee moet hebben, maar die dan steeds beter wordt.

    • Coen van Zwol