Sideways II

Geen uitgever wilde het boek van Rex Pickett uitgeven. En het script werd geweigerd door Steven Spielberg. Maar ene Alexander Payne zag er wel brood in en maakte Sideways. En wat er daarna volgde is geschiedenis. Payne werd fameus en gevraagd regisseur. Acteur Paul Giamatti, die de rol van antiheld in de film speelt, wereldberoemd. Voor wie niet meer helemaal precies weet waarover Sideways ook alweer ging: in de film uit 2004 trekken twee vrienden ten tijde van hun midlifecrisis langs een aantal Californische wijnhuizen om zich daar te goed te doen aan rood van hun favoriete druif, de pinot noir.

Een ‘klein’ gegeven waar omheen, met een voor Amerikaanse begrippen klein budget (16 miljoen dollar), een feel good road movie werd bedacht, bestemd voor de filmhuizen. Mede dankzij de inmiddels klassieke scène waarin een van de hoofdrolspelers een spuugemmer leegdrinkt, ontpopte de film zich tot een megahit.

Bekroond met een Golden Globe en een Oscar, bejubeld door de pers en beloond met een opbrengst van meer dan 100 miljoen dollar. Voorts kende Sideways nog een onbedoeld side effect.

Eentje waar vooral de Californische wijnproducenten erg over te spreken waren: het wijntoerisme in Napa Valley kreeg een enorme impuls –iedereen wilde wel zo’n midlifecrisis- en de Amerikaanse consumptie van Pinot Noir steeg een jaar na de film met ruim een kwart. Terwijl Merlot –in de film verafschuwd door de hoofdrolspeler- het wat marktaandeel betreft lelijk voor zijn kiezen kreeg.

Inmiddels kijken film – en wijnliefhebbers reikhalzend uit naar een opvolger. En die leek er ook te komen. Schrijver Rex Pickett heeft de roman Vertical geschreven. Payne heeft het boek gelezen en ‘he loved it!’, volgens de auteur.

Maar toch wenst hij er geen film van te maken. Al gaat het ook dit keer weer over wijn en is er sprake van dezelfde hoofdrolspelers. ‘Maar dat vind ik nou ook net het probleem’, aldus Pickett die klaarblijkelijk het motto life is no rehearsal koestert.

Misschien helpt het dat Pickett zijn roman heeft ‘vertaald’ naar toneel en dat het stuk in Californië volle zalen trekt. Payne reageert echter niet meer de mailtjes van Pickett. Misschien moeten ze samen eens een goed glas drinken. En dan van de Pinot Noir die ik zaterdag bespreek. Al is dat geen Californische.

    • Harold Hamersma