School ontslaat docent vanwege Huckleberry Finn

Een school in Dubuque in de Amerikaanse staat Iowa heeft een assistent-leraar ontslagen omdat ze leerlingen vertelde dat Huckleberry Finn een ‘racistisch boek’ was. Ook zou ze beweerd hebben dat Mark Twains roman niet op scholen behandeld zou moeten worden. De 31-jarige Naiya Galloway werd ontslagen door Hillcrest Family Services, een instelling die basis- en

Elijah Wood als Huck Finn in een verfilming uit 1993

Een school in Dubuque in de Amerikaanse staat Iowa heeft een assistent-leraar ontslagen omdat ze leerlingen vertelde dat Huckleberry Finn een ‘racistisch boek’ was. Ook zou ze beweerd hebben dat Mark Twains roman niet op scholen behandeld zou moeten worden.

De 31-jarige Naiya Galloway werd ontslagen door Hillcrest Family Services, een instelling die basis- en middelbaar onderwijs aanbiedt. Galloway was in 2011 een halfjaar werkzaam voor Hillcrest, waar ze docenten hielp met het handhaven van orde in de klas.

Galloway zou in meerdere gevallen scholieren hebben verteld dat The Adventures of Huckleberry Finn (1884) een racistisch boek was en dat het niet op scholen behandeld zou moeten worden. Galloway werd naar aanleiding van het herhaaldelijk verstoren van de lessen ontslagen.

Het voorval bereikte de media omdat Galloway na haar ontslag nu geen recht heeft op een uitkering en dat aanvecht voor de rechter. De rechter die oordeelde over de zaak, James Timberland, bezit een masterdiploma Engelse literatuur en diende Galloway van passende repliek. “Wanneer ik nu hoor dat Huck Finn racistisch is, dan is mijn onmiddellijke reactie daarop: natuurlijk is het racistisch. Het is een boek over racisme. Dat is nu precies het hele idee erachter.”

Er ontstaat in de VS wel vaker een relletje over het vermeende racistische gehalte van Huckleberry Finn. Vorig jaar verwijderde een uitgever nog de woorden ‘nigger’ en ‘injun’ (slaaf) uit de originele tekst van Twain om het zo ‘minder racistisch’ te maken.

De uitgever volgde daarmee het advies van een oud-professor op, die van mening was dat sommige uitlatingen van de personages in het boek inmiddels niet meer door de beugel kunnen. Dat besluit lokte bij anderen dan weer het bedrijven van satire uit: “Let’s replace the ‘N-word’ with ‘Robot’.”

De discussie omtrent het taalgebruik in Huckleberry Finn is zeker niet nieuw. Lees hier een bespreking van Pieter Steinz uit september 1993, waarin onder andere een boek aan bod komt waarin wordt betoogd dat het personage Huck niet blank was (of: is), maar zwart.

    • Sebastiaan Kort