Rusland en China vetoën ‘niet onverwacht’ opnieuw resolutie tegen regime Syrië

Caption: Members vote during a United Nations Security Council meeting on Syria July 19, 2012 at the United Nations in New York. Russia and China on Thursday vetoed a UN Security Council resolution that would impose sanctions against Syria's President Bashar al-Assad if he does not end the use of heavy weapons. It was the third time in nine months that Russia and China have used their powers as permanent members of the 15-nation council to block resolutions on Syria. There were 11 votes in favor, Russia and China's votes against and two abstentions. AFP PHOTO DON EMMERT Leden van de VN-Veiligheidsraad stemmen over de resolutie tegen Syrië. Rusland en China spraken een veto uit. Foto AFP / Don Emmert

Rusland en China hebben opnieuw een veto uitgesproken tegen een VN-resolutie die sancties oplegt aan het Syrische regime, als het het gebruik van zware wapens niet staakt en niet binnen tien dagen zijn troepen uit steden terugtrekt.

Het is de derde keer dat Rusland en China een veto uitspreken over resoluties tegen Assad. De vertegenwoordigers van Groot-Brittannië en Frankrijk spraken zich sterk uit tegen de veto’s van de twee lidstaten. Volgens hen is de situatie in Syrië schrijnend en is het tijd voor internationaal ingrijpen met behulp van sancties. Daarnaast vonden de VN-ambassadeurs dat de resolutie Assad genoeg tijd bood om actie te ondernemen en het conflict te beëindigen, in tegenstelling tot de overwegingen van Rusland en China.

De stemming vanmiddag, zonder ondertiteling:

De resolutie kreeg van de vijftien lidstaten, elf stemmen voor, twee tegen en twee onthoudingen. VN-ambassadeur Mark Lyall Grant liet weten dat “het Verenigd Koninkrijk ontstemd is met Rusland en China” en beschuldigde de twee landen ervan dat zij hun “eigen belangen voor die van miljoenen Syriërs laten gaan”.

De veto’s van Rusland en China komen niet onverwacht, zegt diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel. De twee kampen bevinden zich al maanden in een impasse, maar beide hebben geen werkbare oplossing voor het conflict in Syrië. Eijsvoogel:

“De stemming van vandaag laat de machteloosheid zien van de internationale gemeenschap. Zelfs als de Veiligheidsraad had ingestemd met de resolutie, dan was er nog geen oplossing voor Syrië. Het instellen van sancties betekent niet dat Assad opeens opstapt.”

Rusland wil niet meegaan met de resolutie omdat het niet een gewapende revolutie wil ondersteunen, zegt Eijsvoogel. En vindt dan ook niet dat de VN zich daarin moet mengen. Eijsvoogel:

“Rusland ziet het instellen van deze sancties als het steunen van een gewelddadige revolutie en vindt dat de VN dat ook niet moet willen. Het Westen en Rusland beschuldigen elkaar ervan het conflict in Syrië alleen maar te verergeren, maar noch het Westen, Rusland of China hebben de oplossing voor de situatie.”

Intense diplomatieke pogingen Rusland te overtuigen hebben gefaald

De nieuwe resolutie werd gisteren al ingediend door de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Portugal. Maar de stemming hierover werd tot vandaag uitgesteld op verzoek van internationaal bemiddelaar Kofi Annan, omdat een veto van Rusland en China al onvermijdelijk leek.

De VN probeerden het last-minute eens te worden met Rusland, bondgenoot van Syrië, over de aanpak van het escalerende geweld in het land. Rusland dreigde wederom de resolutie te blokkeren om de Syrische president Bashar al-Assad af te zetten. Poetin en Obama spraken daarom gisteravond nog per telefoon over Syrië.

De intense diplomatieke pogingen van de voorstanders van de resolutie hebben gefaald Rusland te overtuigen, twittert BBC-verslaggever Steve Rosenberg.

Twitter avatar BBCSteveR Steve Rosenberg A week of intensive diplomacy fails to convince Russia to remove its opposition to sanctions against President Assad

Rusland wil geen herhaling van militaire interventie Libië

Eijsvoogel schreef vanmiddag in NRC Handelsblad al dat Rusland vooral tegen de mogelijkheid van militaire interventie in Syrië en daarmee een herhaling van het ‘Libische scenario’ is. Eijsvoogel:

‘Ruslands bezwaren richtten zich niet alleen tegen een eenzijdige veroordeling van zijn bondgenoot Assad, maar ook tegen de eis van de westerse landen dat de resolutie moet worden aangenomen onder hoofdstuk 7 van het VN-handvest, wat inhoudt dat ze zo nodig met militaire middelen afgedwongen kan worden. Rusland, en ook China, zijn daar fel tegen gekant. Ze willen geen herhaling van het scenario dat zich vorig jaar met Libië afspeelde. Toen onthielden Moskou en Peking zich van stemming, waardoor een resolutie tegen het regime van Moammar Gaddafi kon worden aangenomen, die de NAVO uitlegde als toestemming voor de gewapende interventie die meteen van start ging.’

Is het einde van regime in zicht?

Met de dood van drie topfunctionarissen van de kring van Assad bij een aanslag in Damascus gisteren, lijkt het einde van zijn regime ingeluid te worden. Het regime is immers zelf ook niet meer immuun voor het al maanden durende geweld. Volgens Eijsvoogel valt dat echter nog te bezien, gezien de verdeeldheid onder de oppositie. Eijsvoogel:

‘Dat valt nog te bezien, maar ook als het bewaarheid wordt is het nauwelijks een geruststelling. Want wat er na een eventuele val van Assad zal gebeuren, blijft volstrekt onduidelijk. De politieke en de gewapende oppositie zijn intens verdeeld en ze hebben ongetwijfeld verschillende plannen met het land, al weet niemand precies welke. Hun wahabitische sponsors in Saoedi-Arabië hebben er vast andere verwachtingen van dan hun supporters in het Westen. Dat de burgeroorlog steeds meer een sektarisch karakter heeft, maakt de situatie nog onheilspellender.’

Het geweld in Damascus ging na de bomaanslag onverminderd door:

Ook volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants is het moeilijk te zeggen of de aanslag ervoor zorgt dat het regime zal klappen, zo schrijft zij in NRC Handelsblad. Roelants:

‘De belangrijkste vraag is of de elitetroepen die Damascus verdedigen het regime trouw blijven nu voor het eerst hoge regimevertegenwoordigers zijn gedood. Tienduizenden militairen zijn de afgelopen maanden overgelopen, inclusief inmiddels zo’n twintig generaals. Maar zij komen niet uit de legereenheden waarop het regime steunt. De Vierde pantserdivisie van Assads hardhandige broer Maher is nog intact gebleven. Maar als de twijfel toeslaat kan het veiligheidsapparaat snel uit elkaar vallen.’

Bij het programma Inside Story bespraken experts gisteren de gevolgen van de bomaanslag op de zogeheten inner circle van Assad:

    • Hans Klis