Rietveldt verliest zaak van Buma

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra moet de belangen van componist Melchior Rietveldt blijven behartigen. Maar hij krijgt niet de 165.000 euro die hij eiste als voorschot op de rechten over zijn muziek.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald in het kort geding dat de componist had aangespannen tegen de auteursrechtenorganisatie. Rietveldt is met Buma/Stemra verwikkeld in een conflict over een muziekstuk dat hij had gecomponeerd voor een campagne tegen het illegaal kopiëren van dvd’s. Hij zegt „nooit enige betaling” te hebben ontvangen van Buma/Stemra, dat het geld voor reproductie van zijn muziekstuk voor hem zou innen.

In februari veroordeelde de rechter Buma/Stemra tot het betalen van 20.000 euro als voorschot op toekomstige inkomsten. De rechter ziet nu geen grond om de componist meer geld toe te kennen, maar heeft Buma/Stemra wel veroordeeld om verder te gaan met het incasseren van gelden namens Rietveldt.

Als Buma/Stemra meent dat de grenzen van haar verplichtingen zijn bereikt, moet de organisatie daarover schriftelijk verantwoording afleggen.