Religieuze hysterie in onevenwichtige Cubafilm

7 Days in Havana.

Regie: Benicio Del Toro, Elia Suleiman e.a. Met: Josh Hutcherson, Daniel Brühl. In: 12 bioscopen.

Met Cuba-clichés is op zich niks mis. Rum, sigaren en salsa, ze zijn allemaal volop aanwezig in de omnibusfilm 7 Days in Havana. Zelfs Fidel Castro komt nog even om de hoek kijken. Het project werd gefinancierd door een lokale rumfabrikant en geregisseerd door zeven regisseurs van internationale faam, onder wie steracteur Benicio del Toro. Van alle stedenpromotiefilms van de afgelopen jaren (Parijs, New York en Tokyo kwamen al voorbij) is 7 Days in Havana door zijn onevenwichtigheid de zwakste. Juist de regisseurs die zich het minste aan die Cuba-clichés gelegen laten liggen, springen eruit.

Palestijn Elia Suleiman geeft een onverwacht geopolitieke kijk op de nadagen van het regime. Met zijn gebruikelijke stoïcijnse Buster Keaton-blik speelt hij een droogkomische eenmansvariant op Wachten op Godot terwijl hij op een afspraak met Castro wacht. Het Frans-Argentijnse enfant terrible Gaspar Noé verfilmde een zelfbedacht Caraïbisch exorcismeritueel. En ook de Franse filmmaker Laurent Cantet (Entre les murs) focuste zich op een wonderlijk staaltje van religieuze hysterie waarin de West-Afrikaanse godin Oshun (in Cuba geassimileerd met de ‘Virgen de la caridad’, schutsvrouwe van het eiland) een eredienst eist.