Ramadanvoedsel

Toen ik een paar maanden geleden op vakantie was in Marokko bestond mijn dagelijkse lunchritueel uit het eten van een grote kom harira bij mijn favoriete lokale eettentje. Op het eerste gezicht een onopvallende plek die de onwetende reiziger snel over het hoofd zou zien, maar dit etablissement werd dusdanig opgehemeld in mijn reisgids dat ik er aan het begin van mijn vakantie vol verwachting aanschoof voor een snelle lunch.

Na dit eerste bezoekje kon ik gelukkig niet anders dan concluderen dat de lofzang op het eethuisje inderdaad geen gebakken lucht was. De inrichting was met zijn felgekleurde placemats, tl-verlichting en zoemende airco om van te huilen, maar voor slechts 6 dirham, omgerekend zo'n 60 cent, kon je er wel een fenomenale kom soep nuttigen. Rond het middaguur zat het zaakje daarom vaak niet alleen tjokvol toeristen, maar werd ook menig tafeltje bezet door groepjes hongerige locals.

Nu begint morgen in veel Marokkaanse huishoudens de maand van het vasten, en mij is verteld dat harira echt ramadanvoedsel is. Deze stevige tomatensoep met linzen en kikkererwten is het ideale krachtvoer en wordt daarom in de ramadanmaand door veel Marokkaanse moslims na zonsondergang gegeten. In het verleden kon ik in mijn multi-cultibuurt nog weleens aanschuiven bij een georganiseerde iftar-maaltijd en vorig jaar stond op de dag voor het Suikerfeest mijn Marokkaanse buurvrouw voor de deur met een schaaltje versgebakken deegballetjes.

Omdat ik nu weet hoe je zelf een flinke pan harira moet klaarmaken, kunnen mijn buren eindelijk ook eens bij mij aan tafel. Daarom deze week het recept voor deze Marokkaanse soep, die trouwens ook erg lekker is als lunchgerecht voor wie niet aan de ramadan doet. Snipper de ui en snijd de knoflook en de bleekselderij klein en bak dit in een beetje boter tot de ui begint te verkleuren. Doe dan de specerijen erbij en schep een paar keer om. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de pan. Roer goed door elkaar en laat dit zo’n vijf minuten staan. Was de linzen en de kikkererwten en voeg samen met een halve liter water toe aan de pan met ui en tomaat. Breng aan de kook en laat dit met de deksel op de pan minimaal een half uurtje pruttelen. Roer tussendoor een paar keer om. Zet het vuur uit, breng op smaak met peper en zout en roer een beetje sap van de citroen door de soep. Verdeel over vier kommen, garneer met wat fijngesneden peterselie en serveer met vers Marokkaans brood.

    • Stéphanie Versteeg