Prijs stuwt omzet AkzoNobel

Ton Büchner, de opvolger van Hans Wijers bij verfgigant AkzoNobel presenteerde zijn eerste resultaten. De omzet stijgt door prijsverhogingen.

AkzoNobel, de grootste verffabrikant van de wereld, heeft in het tweede kwartaal 8 procent meer omgezet in vergelijking met het tweede kwartaal van 2011. De omzet bedroeg 4,4 miljard euro.

Het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) kwam in het tweede kwartaal uit op 593 miljoen euro, ten opzichte van 551 miljoen een jaar eerder. De verbetering is een gevolg van doorberekening van gestegen grondstofprijzen.

Explosief gestegen grondstoffenkosten noopten AkzoNobel vorig jaar al tot drastische prijsverhogingen. En ook in het tweede kwartaal voerde de maker van Flexa en Sikkens zijn prijzen verder op. Dat ving een volumedaling op van 2 procent, mede veroorzaakt door een verdere verslechtering van de economie. AkzoNobel heeft last van de stagnerende ontwikkeling in de bouw, waardoor er minder verf wordt verkocht.

„Gezien de steeds moeilijker economische omstandigheden zijn de resultaten in het tweede kwartaal solide”, zegt topman Ton Büchner in een toelichting op de cijfers. Het zijn de eerste resultaten die gepresenteerd worden door de nieuwe topman van AkzoNobel, Büchner volgde eerder dit jaar Hans Wijers op.

De grondstofprijzen leiden nog altijd tot hogere kosten en zullen ook dit jaar weer voor een hogere grondstofrekening zorgen. Om de Europese recessie en de grondstofkosten het hoofd te bieden, voert Akzo sinds oktober 2011 een reorganisatie door. Er werken inmiddels 1.000 mensen minder bij het bedrijf en er is dit jaar al 65 miljoen euro bespaard.

De grootscheepse reorganisatie moet helpen de winstgevendheid verder op te krikken. Zo bedroeg het bedrijfsresultaat 13,5 procent van de omzet in het afgelopen kwartaal, tegen 13,4 procent een jaar eerder. Voor de komende jaren streeft AkzoNobel naar een marge van ten minste 13 procent. De reorganisatie blijft een sleutelrol spelen in het verhogen van de marges, aldus topman Ton Büchner in het persbericht. In oktober van dit jaar zal Büchner zijn verdere plannen ontvouwen.

AkzoNobel stopt per direct met zijn activiteiten in Iran en Syrië als gevolg van de internationale sancties tegen deze landen. „De kosten van zakendoen zijn te hoog geworden door de snelle toename van het aantal internationale sancties. We hebben daarom besloten ons terug te trekken”, zegt een woordvoerder van AkzoNobel. De gezamenlijke jaaromzet uit deze landen bedroeg minder dan 15 miljoen euro.