Pressiegroep Curaçao in NRC: tijd voor harde acties tegen regering

De handelskade in Willemstad, Curaçao. Foto NRC / Vincent Mentzel

Frente Sivil, een pressiegroep op Curaçao, wil de regering van het eiland dwingen op te stappen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. “Het wordt tijd voor harde acties”, zegt Yudeska Susana van de groep vandaag in NRC Handelsblad

Vorige week besloot de Rijksministerraad de regering van Curaçao te dwingen haar begroting op orde te krijgen. Het eiland heeft een gat van 70 miljoen euro. Curaçao moet van het College financieel toezicht voor 1 september dekking zoeken voor 25 miljoen euro. Dat kunnen bezuinigingen zijn of bijvoorbeeld belastingverhoging.

Frente Sivil, een overkoepelende organisatie van vier pressiegroepen, heeft tot dusver tal van manifestaties georganiseerd om de bevolking te informeren over “de corruptie, belangenverstrengeling en financiële wantoestanden op het eiland”. Yudeska Susana zegt in NRC dat de situatie op Curaçao echter niets verbeterd is en “harde acties” daarom nu noodzakelijk zijn.

‘Ik sluit niet uit dat het uit de hand loopt’

Over de plannen wil Frente Sivil niet zo veel zeggen. Yudeska Susana spreekt van “venijnige acties”.

“Omdat wij de bevolking vandaag gaan informeren, wil ik niet te veel op onze plannen vooruitlopen. Frente Sivil opereert binnen de grenzen van de wet, maar ik sluit niet uit dat het uit de hand loopt. Hoe langer de regering aanblijft, hoe venijniger de acties worden.”

Susana benadrukt dat ze tegen geweld is en dat ze er vanuit gaat dat het niet tot onlusten hoeft te komen als in 1969, toen er twee doden vielen bij een volksopstand.

Beluister een interview met Susana van de website Versgeperst.com.

    • David Haakman