Politie noemt aanlag op gemeentehuis in Brabantse Waalre 'een gerichte actie'

De gemeente Waalre is ontzet na een aanslag op het gemeentehuis. Het huis van de burgemeester wordt voorlopig bewaakt.

Waalre. „Dit is een heel ernstige situatie die onze gemeenschap hard treft. Het is triest en het grijpt mij zeer aan.” Locoburgemeester Ton Bonouvrié van Waalre was gisteren aangeslagen . Twee personenauto’s waren de nacht ervoor het gemeentehuis in het Brabantse dorp Waalre ingereden. Daarbij vloog het gebouw in brand. Het monumentale pand kan door de vlammenzee als verloren worden beschouwd. Het archief, maar ook de servers met daarop vermoedelijk de beelden van bewakingscamera's, zijn niet beschadigd geraakt. De politie spreekt over een opzettelijke daad.

De brand ontstond om kwart over drie ’s nachts, toen twee auto’s tegelijkertijd het gebouw inreden: één door de voor- en één door de achteringang. De brandweer schaalde kort na het uitbreken op naar ‘een zeer grote brand’. Pas rond het middaguur was de brand onder controle.

„We gaan ervan uit dat dit een gerichte actie is”, zei een woordvoerder van de politie Brabant-Zuid-Oost. „Als er twee auto’s, los van elkaar, zo’n enorme brand weten te veroorzaken, is dat duidelijk doelbewust.”

Bonouvrié vervangt burgemeester De Wijkerslooth, die op vakantie is in Italië. Hij is gisterenochtend meteen in de auto gestapt naar Nederland. Zolang de politie geen duidelijkheid heeft over een motief achter de actie, wordt zijn burgemeesterswoning aan de Dirk van Hornelaan bewaakt.

De Wijkerslooth ligt al enige tijd in de clinch met bewoners van een woonwagenkamp aan de Broekweg. Drie weken geleden kwam hij langs om hen te informeren over een nieuw bestemmingsplan. Die bijeenkomst verliep nogal rumoerig. De gemeente wil bedrijven niet meer toestaan op het kamp, terwijl er nu nog een autohandelaar is gevestigd. NRC