Op je negende naar Barça

Barcelona heeft een negenjarig voetbaltalent vastgelegd. Het gaat om de Ier Zak Gilsenan.

Mag dat wel, voetballertjes op zo’n jonge leeftijd contracteren?

Nee. Volgens de reglementen van wereldvoetbalbond FIFA mogen spelers binnen Europa pas op hun zestiende een contract worden aangeboden door voetbalclubs. En voor spelers buiten Europa is de leeftijdsgrens achttien jaar.

Hoe kan het dat dit toch gebeurt?

Er zijn grofweg twee constructies om de regels te omzeilen, zegt Wil van Megen, hoofd juridische afdeling van de internationale spelersvakbond FIFPro. Soms wordt net gedaan alsof de familie vanwege het werk van de ouders naar het buitenland vertrekt. „Of spelers verhuizen onder het mom van een studie naar het buitenland en krijgen zo een verblijfsvergunning.” Het is niet duidelijk hoe Gilsenan en Barcelona de regels hebben ontdoken.

Hoe zit dat in Nederland?

Spelersmakelaars met een buitenlandse licentie kunnen in Nederland ongestraft minderjarige spelers vastleggen en begeleiden. Hoewel KNVB-regels verbieden voetballers jonger dan zestien jaar te benaderen, zegt de voetbalbond niet te kunnen optreden tegen makelaars met een buitenlandse licentie. Die hebben zo vrij spel in de handel van minderjarige spelers. Ook het ministerie van VWS bevestigt dat de KNVB niets kan doen. Tientallen jonge talenten verlieten de afgelopen jaren de Nederlandse opleiding voor een contract in het buitenland, met name Engeland. nrc