Onderzoek Strafhof naar misdaden Mali

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is een voorbereidend onderzoek begonnen naar misdaden in het noorden van Mali. Gewapende groepen, die Noord-Mali sinds april controleren, worden beschuldigd van executies, verkrachtingen en het rekruteren van kindsoldaten.

Hoofdaanklager Fatou Bensouda zei gisteren dat ze die stap heeft gezet na een verzoek van de Malinese regering. Ze zei dat de regering heeft toegegeven dat ze „niet in staat is om de daders zelf te vervolgen”. Het voorbereidende onderzoek moet uitwijzen of er genoeg grond is om een aanklacht in te dienen. Bensouda zei eerder dat ze de vernietiging van tombes van heiligen in de historische stad Timboektoe beschouwt als een oorlogsmisdaad.

De radicaal islamitische groep MUJWA heeft gisteren drie Europese gijzelaars vrijgelaten, die in oktober vorig jaar in een vluchtelingenkamp in Algerije werden ontvoerd. De twee Spanjaarden en een Italiaan werden sindsdien vastgehouden in Mali. Het is niet duidelijk of er losgeld is betaald. Volgens analisten is er eerder gemiddeld 2 miljoen dollar betaald voor de vrijlating van gijzelaars.

De Toearegbeweging MNLA en radicaal islamitische groepen hebben samen het leger uit Noord-Mali verdreven na een coup van ontevreden militairen in maart. De MNLA had aanvankelijk het voortouw, maar al snel kregen Ansar ud-Din en MUJWA, die banden hebben met Al-Qaeda, de overhand. De vrees is dat Noord-Mali, net zo groot als Frankrijk, een terroristenstaat wordt.

Een groep gewapende jongeren uit Burkina Faso is gisteren in de Noord-Malinese stad Gao aangekomen om te vechten voor MUJWA. Ze voegen zich bij de tweehonderd andere Afrikaanse rekruten die zich de afgelopen dagen hebben aangemeld, zei de groep tegen het Franse persbureau AFP in Gao. De rekruten zijn gemiddeld zestien jaar en komen uit Senegal, Gambia, Ghana, Mauretanië, Algerije, Guinee en Nigeria. Sommigen vechten mee uit overtuiging, maar anderen worden betaald, zeggen meerdere bronnen.

International Crisis Group waarschuwt dat een militaire interventie de chaos in Mali alleen maar zal vergroten. De denktank dringt er bij de internationale gemeenschap op aan een politieke oplossing voor het conflict te vinden. (AP, AFP)