Onderzoek naar manipulatie rente dijt uit

Handelaren van vier grote Europese banken worden verdacht van betrokkenheid bij het manipuleren van de officiële rentetarieven. Het onderzoek spitst zich toe op contacten tussen handelaren van Crédit Agricole, Deutsche Bank, HSBC en Société Générale en een handelaar van de Britse bank Barclays, zo meldt de Financial Times.

Het schandaal rond de manipulatie van rente die banken elkaar onderling in rekening brengen (Libor en Euribor) kwam aan het licht nadat Barclays een schikking trof van 450 miljoen dollar met de Amerikaanse en Britse beurstoezichthouders. Volgens de Britse zakenkrant blijkt uit de schikking dat een niet met naam genoemde handelaar tussen 2005 en 2007 „handelsstrategieën van meerdere banken zou hebben georkestreerd om winst te maken op handelsposities”.

De manipulatie van de interbancaire rente heeft met name in Engeland tot grote ophef geleid omdat de Britse centrale bank op de hoogte zou zijn geweest maar niet ingreep.