OM: auto’s die gemeentehuis Waalre ramden waren gestolen

De brand in het gemeentehuis van Waalre is 'een ondermijning van de rechtstaat', zei de locoburgemeester gisteren tijdens een persconferentie. Foto Omroep Brabant / Rob van den Broek

De auto’s die gisteren gebruikt zijn bij het in brand steken van het gemeentehuis in Waalre, blijken gestolen. Dat heeft hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het OM in Den Bosch vanmiddag gezegd, meldt het Eindhovens Dagblad.

Nieuwenhuizen bracht een bezoek aan het afgebrande gemeentehuis met minister Ivo van Opstelten van Veiligheid en Henri de Wijkerslooth, de burgemeester van Waalre. Volgens Nieuwenhuizen zijn de camerabeelden die tijdens het rammen van het gemeentehuis gemaakt zijn, veilig gesteld.

Het is nog altijd onduidelijk wie achter de gerichte actie zit. De hoofdofficier benadrukte dat het “te gemakkelijk” is de verdachten uitsluitend te zoeken bij woonwagenbewoners of drugscriminelen. “Dat is een van de vele scenario’s”, zei hij.

Nog geen alternatief onderkomen

De gemeente weet nog niet waar de 130 ambtenaren tijdelijk kunnen werken. Halverwege volgende week wordt hier een besluit over genomen. Inwoners van Waalre die die een paspoort willen aanvragen of andere burgerzaken willen regelen, kunnen vanaf morgentijdelijk terecht in de brandweerkazerne.

    • David Haakman