Nieuwe directeur Pieter Baan Centrum

Psycholoog Pierre Stalman (59), de huidige directeur van de Bijlmerbajes in Amsterdam, is de beoogde nieuwe directeur van het Pieter Baan Centrum, de onderzoekskliniek van justitie.

Dat bevestigen bronnen. Het ministerie van Justitie wil zijn kandidatuur bevestigen noch ontkennen „in dit stadium in de procedure”.

Stalman was vier jaar directeur van de penitentiaire inrichting Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet. Daarvoor was hij onder meer verantwoordelijk voor de forensische en intensieve psychiatrische zorg bij ggz-instelling De Meren en leidde hij de FOBA, de crisisafdeling voor gedetineerden met psychische problemen in de Bijlmerbajes.

Het Pieter Baan Centrum maakt in opdracht van rechters psychologische rapporten over verdachten van delicten waar ten minste vier jaar gevangenisstraf op staat. Vorig jaar werden 220 verdachten er vier tot zeven weken opgenomen en geobserveerd. Stalman zal vermoedelijk in oktober de huidige directeur van het PBC, Thomas Rinne, opvolgen. De directiewissel hangt samen met de opheffing van de onderzoekslocatie van het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht.

In de toekomst zullen verdachten geobserveerd worden op verschillende locaties in bestaande inrichtingen en gevangenissen. Het PBC spaart daarmee beveiligingskosten van een eigen locatie uit.

Thomas Rinne blijft actief binnen het NIFP (Nederlands instituut voor forensische psychologie en psychiatrie) waar het Pieter Baan Centrum onderdeel van uitmaakt. Hij gaat zich vanuit de directie bezighouden met het verder ontwikkelen van de opleidingen van rapporteurs en wetenschappelijk ondersteuning en onderbouwing.

In maart uitte juriste Corrie van Esch van de Universiteit Leiden forse kritiek op de kwaliteit van forensische rapportages. Zij ontdekte in haar promotieonderzoek dat een groot deel van de adviezen uit 2001 onvoldoende onderbouwd was.

    • Merel Thie