Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederland helpt Duitsers bij wapendeal met Saoedi’s

Een Leopard 2A6 tijdens de Landmachtdagen twee jaar terug. Still uit YouTube-video

Een Nederlandse tank wordt in Saoedi-Arabië gebruikt om een wapendeal tussen Duitsland en de Arabieren te bevorderen. De Leopard-gevechtstank is door de oorspronkelijke fabrikant Krauss-Maffei Wegmann (KMW) naar Saoedi-Arabië geëxporteerd voor een schiettest in de woestijn. Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief van de Duitse staatssecretaris van Defensie, in bezit van NRC Handelsblad.

Het Nederlandse ministerie van Defensie bevestigt dat de tank is uitgeleend aan KMW en zich in Saoedi-Arabië bevindt. Dat is opvallend, omdat Nederland sinds vorig jaar geen vergunningen afgeeft voor wapenhandel met Riad.

GroenLinks: raar verhaal

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed (GroenLinks) noemt het “een heel raar verhaal”.

“Hier zal een vergunning voor zijn verleend die controversieel is. Als we vinden dat geen defensiemateriaal verkocht mag worden aan Saoedi-Arabië, moeten we ook niet meewerken aan een omstreden wapendeal van de buren.”

De tank wordt in Saoedi-Arabië onder woestijnomstandigheden getest, aldus de uitgelekte brief die de Duitse staatssecretaris Christian Schmidt begin deze maand stuurde aan een select gezelschap parlementariërs. Hij schrijft dat KMW met een Duitse legerofficier en Duitse munitie oefent in Saoedi-Arabië. KMW werkt aan een overeenkomst om voor miljarden euro’s honderden tanks aan Saoedi-Arabië te verkopen.

Defensie: tank nog steeds van ons

Nederland heeft één van de 119 wegbezuinigde tanks uitgeleend aan KMW. De wapenfabrikant uit München heeft de Leopard 2A6, zoals het Nederlandse type heet, opgewaardeerd naar een 2A7+, het type dat Riad wil hebben. “De tank is nog steeds van ons”, zegt een woordvoerder van Defensie.

“Wat KMW ermee doet, is niet aan ons. Voor het bruikleen wordt niet betaald.”

Dat laatste is opmerkelijk, want uit de brief blijkt dat KMW Duitsland wel betaalt voor de munitie en de militair.

Nederland leverde militair materieel, zoals communicatie-apparatuur voor tanks, aan de Saoedi’s. Die export werd gestaakt toen Riad vorig jaar tanks inzette bij opstanden in Bahrein. De huidige Kamer is fel tegen export naar staten waar mensenrechten op het spel staan.