Muziek

Zwarte Cross Festival

Het Zwarte Cross Festival heeft niet alleen een breed muziekaanbod, maar ook een festivalmarkt, kermis, theater, kinderactiviteiten en ludieke stunts. Op de vijftiende editie van het festival in 2011 kwamen 152.500 bezoekers af. Het is daarmee het grootste betaalde muziekfestival van Nederland. Verdeeld over drie dagen zijn er meer dan honderd bands op 24 verschillende podia te zien. Een greep uit het programma: Kaiser Chiefs, The Asteroids Galaxy Tour, The Hives, Chef`Special, Heideroosjes, Within Temptation, Di-rect, Postman en Beef.

20 t/m 22 juli, Lichtenvoorde. www.zwartecross.nl

A Day At The Park

Het Amsterdamse Bos staat voor de vijfde keer in het teken van een open air dance concert met de naam A day at the park. Op de open plek in het bos, dichtbij het Wagener stadion, klinkt house, techhouse en melodieuze techno. Op het programma staan o.a. Richie Hawtin, Green Velvet, Housequake, Aeroplane, Kraak & Smaak, Jazzanova en Chef`Special.

21 juli, Amsterdamse bos. www.adayatthepark.nl

Appelsap

Het muziekpodium van het Oosterpark in Amsterdam wordt zondag getransformeerd in een podium voor binnen- en buitenlandse hiphop, soul en elektronische acts en dj’s. Naast nieuw binnen- en buitenlands talent is Appelsap vanouds een podium voor de top van de Nederlandse underground scene. Vele artiesten stonden er op het podium en sommigen zijn klassiekers geworden door hun optreden op dit gratis openluchtfestival. Dit jaar komen o.a. Schoolboy Q, Danny Brown, Rustie, Disclosure, Mr. Polska, Hydroboyz, Ab-Soul, Nebulon, Vic Crezée, Sef, Breach.

22 juli, Oosterpark, Amsterdam. www.appelsap.net

Marillion

Een van de langst bestaande progressive rockbands uit de geschiedenis is het Britse Marillion. De band heeft in de jaren tachtig wereldwijd succes, voornamelijk met de single Kayleigh. Marillion is nog steeds zeer actief en heeft inmiddels zestien studioalbums uitgebracht, waarvan de meest recente Sounds That Can't be Made. Op 24 en 25 juli geeft de band optredens in Paradiso Amsterdam, waarna ze hun tour in Duitsland voortzetten.

24 en 25 juli, Paradiso Amsterdam, www.paradiso.nl