Mubarak-getrouwe Omar Suleiman overleden

Omar Suleiman in maart 2009. Foto AP / Nasser Nasser

Omar Suleiman, de vroegere spionagechef en vicepresident van Egypte, is overleden. Dat zei het Egyptische staatspersbureau MENA vandaag. De 76-jarige Suleiman overleed in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. Hij had kanker.

Suleiman gold als een van de loyaalste getrouwen van ex-president Hosni Mubarak. Hij was een kleine twintig jaar hoofd van de Egyptische inlichtingendienst en oefende achter de schermen veel macht uit.

Naast zijn inlichtingentaken was Suleiman het onderhouden van Egyptes betrekkingen met de Verenigde Staten, Israël en de Palestijnen toevertrouwd. Zijn inlichtingendiensten vervulden een sleutelrol bij de handhaving van de binnenlandse veiligheid. Aangenomen wordt dat hij ook een directe rol vervulde in het geheime Amerikaanse programma om terreurverdachten voor ondervraging - dikwijls gepaard met marteling - naar Egypte of andere bondgenoten te sturen.

Suleiman trad zelden in het openbaar op. Een van de weinige keren was toen Mubarak hem tijdens de achttien dagen durende opstand vorig jaar tot vicepresident benoemde. Het was Suleiman die op 11 februari op de staatstelevisie het aftreden van Mubarak bekendmaakte. Later schoof het leger hem naar voren als presidentskandidaat, maar zijn kandidatuur werd afgewezen.

    • Peter Zantingh