Meer sterfte door niet bewegen dan door roken

Beleidsmakers en medici zouden niet de voordelen van bewegen moeten onderstrepen, maar de nadelen van níet bewegen.

Rotterdam. Er bestaat een wondermedicijn en het heet bewegen. Dat schreven epidemiologen gisteren in The Lancet.

Het wetenschappelijke tijdschrift pakt uit met een themanummer over bewegen om te onderstrepen hoe belangrijk het is om genoeg te bewegen, met de aanstaande Olympische Spelen als aanleiding. De opvallendste conclusie: wereldwijd sterven er ongeveer evenveel mensen door een gebrek aan beweging (5,3 miljoen) als door roken (5,1 miljoen).

De onderzoekers baseren die conclusie op enquêtes die de wereldgezondheidsorganisatie WHO afnam en epidemiologische studies. Zij vergeleken per land het voorkomen van ziekten als darmkanker, suikerziekte en hart- en vaatziekten met de zelfgerapporteerde mate van fysieke inspanning.

Volgens de onderzoekers zouden er in 2008 121.000 minder Europeanen aan hartinfarcten zijn gestorven als iedereen de bewegingsrichtlijnen van de WHO had gevolgd. De meeste gezondheidswinst valt te behalen in notoir obese landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in landen als Saoedi-Arabië en Brazilië. Als alle Nederlanders genoeg zouden bewegen, zou de gemiddelde levensverwachting in ons land met ongeveer vier maanden stijgen. Dat lijkt weinig, maar de individuele winst kan veel hoger uitvallen, bezweren de onderzoekers. NRC