Marken: mooi en gevaarlijk eiland

Mysteries op Marken door Speeltheater Holland. Gezien: 18/7 Marken. Te zien t/m 5/8 aldaar. Inl: speeltheater.nl

Twee jonge Marker vrouwen tonen zich in opperste klederdracht. Ze treden op in de korte voorstelling Huisje kijken. Weiland en boerderij vormen hun decor. Ze spreken met stralende lach over de schoonheid van het voormalige eiland in de Zuiderzee. Totdat een van hen het werkelijke verhaal vertelt: het leven is nog steeds hard, het water dreigt altijd. De dood is dichtbij. Tijdens de theatrale wandeling Mysteries op Marken beleeft de toeschouwer op indringende wijze de schaduwzijde van het zo rustieke dorp.

Met Mysteries op Marken neemt de groep Speeltheater Holland na 37 jaar afscheid. Artistiek leiders Onny Huisink en Saskia Janse introduceerden in het theater op subtiele wijze de combinatie van poppenspel met andere toneeldisciplines. Hun voorstellingen, zowel voor kinderen als volwassenen, krijgen wereldwijde aandacht. Het briljante Huisje kijken zet de toon voor veel huiver. Een jonge vrouw in stralend-witte bruidsjapon hunkert aan het woeste water naar een man. Elders, in een hoek van het weiland, speelt Edda Barends een glansrol als moeder van een dove zoon. Met wanhopige gebaren dwingt ze hem tot spreken, vergeefs. Plotseling klinkt de stem van Aart Staartjes uit een zwart Marker huisje: hij verklaart het eiland zijn liefde. En liefde voor het eiland en zijn aanlokkelijk-gevaarlijke wereld spreken ook uit de meeslepende Hortsik symfonie, gebracht in een trekschuit. De hoeven van een trekpaard maken muziek in het natte gras. Prachtig.

    • Kester Freriks