Lid van het regerende collectief

Het gevoeligste verlies voor het Syrische regime door de aanslag van gisteren is de dood van Asef Shawkat.

Assef Shawkat, the brother-in-law of Syrian President Bashar al-Assad, is seen in this undated handout picture. A suicide bomber killed three of Syrian President Bashar al-Assad's top military officials, including Shawkat, on July 18, 2012, security sources said, the worst blow to Assad's high command in the country's 16-month-old rebellion. REUTERS/Handout/Files (SYRIA - Tags: POLITICS HEADSHOT OBITUARY CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Assef Shawkat, the brother-in-law of Syrian President Bashar al-Assad, is seen in this undated handout picture. A suicide bomber killed three of Syrian President Bashar al-Assad's top military officials, including Shawkat, on July 18, 2012, security sources said, the worst blow to Assad's high command in the country's 16-month-old rebellion. REUTERS/Handout/Files (SYRIA - Tags: POLITICS HEADSHOT OBITUARY CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS REUTERS

Generaal Asef Shawkat was officieel niet meer dan onderminister van Defensie toen hij op een vergadering van de Syrische veiligheidstop werd opgeblazen. Maar de invloed van de zwager van president Bashar al-Assad ging veel verder dan zijn functie suggereert. Assads regime is geen eenmanszaak: het is een collectief waarvan ook Shawkat deel uitmaakte.

Shawkat heeft moeite moeten doen om daar te komen. In de jaren tachtig ontmoette hij als jonge officier Bushra al-Assad, enige dochter van de toenmalige sterke man Hafez al-Assad, die farmacie studeerde aan de universiteit van Damascus. Maar hun relatie stuitte op verzet van Basil Assad, oudere broer van Bashar. Basil vond hem te oud – hij was tien jaar ouder dan Bushra en had bovendien vijf kinderen uit een eerder huwelijk. Basil dacht dat hij uit was op Bushra’s geld.

Basil kwam in 1994 om het leven bij een auto-ongeluk. Het jaar daarop liep Bushra met Shawkat weg en trouwde met hem. Samen kregen ze vier kinderen.

Shawkat, die 62 jaar oud is geworden, gold als een intelligente officier. Na zijn huwelijk werd hij in genade aangenomen in de familie Assad en promoveerde hij snel tot grote hoogte. Hij ontwikkelde zich tot spil in het veiligheidsnetwerk. In 2005 werd hij chef van de militaire inlichtingendienst. In 2009 of 2010 verloor hij die functie echter. Volgens sommige analisten was zijn ontslag een blijk van ongenoegen omdat hij de aan Israël toegeschreven moord niet had kunnen voorkomen op Imad Mughniyeh, de militaire commandant van bondgenoot Hezbollah, in Damascus in 2008. Maar anderen meenden dat het te maken had met zijn aanwijzing in een internationaal onderzoek als een van de planners achter de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri in Beiroet in 2005.

Hoe dan ook verdween hij absoluut niet uit de top. Hij werd adjunct-stafchef van het leger en adjunct-minister van Defensie. De laatste tijd werd gespeculeerd dat hij minister van Defensie zou worden.

Carolien Roelants

    • Carolien Roelants