Kortkolom economie

Spaanse premier krijgt geen greep op rentes

Madrid. De bezuinigingsoperatie van 65 miljard euro die de Spaanse regering vorige week presenteerde, heeft de paniek op de financiële markten over de vierde economie van de eurozone nog niet weggenomen. Bij de eerste toonaangevende obligatieveiling sinds de aankondiging van de plannen, moest Spanje vanochtend opnieuw recordhoge rentes betalen. Madrid wist de beoogde 3 miljard euro op te halen, maar moest beleggers bij een tegenvallende vraag hoge rendementen bieden. Over obligaties met een looptijd van 5 jaar bedroeg de rente 6,7 procent – het hoogste niveau in 17 jaar. De tienjaarsrente steeg tot boven de symbolisch belangrijke grens van 7 procent. De spread, het renteverschil met de meest veilig geachte Duitse Bund, liep hierdoor op tot ruim 580 basispunten. (NRC)

Chipshol claimt negen miljoen bij provincie

Amsterdam. Chipshol zal negen miljoen euro schade verhalen op de provincie Noord-Holland. Bij het onteigenen van grond voor de aanleg van de provinciale weg N 201 is volgens de gebiedsontwikkelaar een te laag bedrag betaald. Er was ten onrechte een bouwverbod voor zes hectare grond afgekondigd, wat zorgde voor een waardevermindering. Het verbod werd later ingetrokken, maar heeft de provincie volgens Chipshol een miljoenenvoordeel opgeleverd. Chipshol levert een voortdurende strijd met de overheid. Begin deze maand werd bekend dat de ontwikkelaar de hulp inroept van de Nationale Ombudsman. Het bedrijf wil een onderzoek naar de rol van rechters en van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) in het conflict over de ontwikkeling van het Groenenbergterrein bij Schiphol. (Novum)

IMF wil snel invoering Europese bankenunie

Amsterdam. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de eurolanden snel een bankenunie invoeren. Dat zei Mahmood Pradhan, de IMF-directeur die gaat over de activiteiten van het fonds in de eurozone, gisteren. De eurolanden besloten eind vorige maand in principe dat er een Europese bankenunie moet komen, maar spraken nog geen datum af. Pradhan deed een klemmend beroep op de leiders van de eurolanden om „een gezamenlijke en onherroepelijke toewijding aan een diepere integratie van de eurozone” te tonen. Naast de invoering van een bankenunie dient de eurozone ook haast te maken met een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel en meer fiscale integratie in de vorm van strenger toezicht op de begrotingen van lidstaten. (Novum)