Kortkolom cultuur

Beeldhouwer Walter Pichler overleden

Rotterdam. De Oostenrijkse beeldhouwer en ontwerper Walter Pichler is maandag op 75-jarige leeftijd in Wenen overleden. Pichlers werk begaf zich op de grens van beeldende kunst en architectuur. Naast beeldhouwwerken maakte hij onder meer architectuurontwerpen voor stadsontwikkeling en schreef hij boeken over architectuur. (NRC)

Nieuwe directeur Drents Museum

Rotterdam. Annabelle Birnie is vanaf 1 november de nieuwe directeur van het Drents Museum. Dat heeft het museum gisteren bekendgemaakt. Birnie komt van ING, waar zij directeur sponsoring, kunstmanagement en evenementen is. ING is hoofdsponsor van het museum en schonk het twee jaar geleden 273 kunstwerken. Eerder werkte Birnie voor internationale galeries en voor veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s. (NRC)

FBI vindt gestolen Matisse terug in Miami

Miami. De FBI heeft met een undercoveroperatie in Miami een schilderij van Matisse teruggevonden dat ruim tien jaar geleden is gestolen in Venezuela. Odalisque à la culotte rouge (1925) stelt een vrouw met rode broek en ontbloot bovenlijf voor. Het is eigendom van het Museum voor hedendaagse kunst in Caracas. De waarde is zo’n 2,4 miljoen euro. (Reuters)