Kortkolom buitenland

Tweede man onder Mubarak overleden

cairo. - De oud-chef van de Egyptische inlichtingendienst en kortstondig vicepresident Omar Suleiman is vannacht overleden in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. Dit maakte het Egyptische staatspersbureau vanmorgen bekend. Generaal Suleiman (76) was een vertrouweling van oud-president Hosni Mubarak. De laatste twintig jaar van Mubaraks presidentschap, dat in februari vorig jaar ten einde kwam, was Suleiman spionagechef. Mubarak stelde Suleiman vlak voor zijn val nog aan als vicepresident. Suleiman stelde zich in april dit jaar kandidaat voor het Egyptische presidentschap, maar hij werd door de kiescommissie uitgesloten van deelname omdat hij had gediend onder Mubarak. (AFP)

Boot zinkt voor kust van Zanzibar: 31 doden

Stone Town. - Zeker 31 mensen zijn gisteren verdronken toen een veerboot met ruim 250 opvarenden zonk voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Zanzibar. De politie zei dat 145 opvarenden zijn gered. De reddingsactie werd gisteravond opgeschort en vanochtend hervat. De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk, maar de zee was ruw. In september vorig jaar kwamen ruim 200 mensen om toen een veerboot voor de kunst van Zanzibar zonk, de ergste maritieme ramp in de historie van het toeristische eiland. (Reuters)

Nieuw onderzoek naar dood Hammarskjöld

LONDEN. - Een groep internationale juristen gaat opnieuw onderzoek doen naar de dood van voormalig secretaris-generaal van de VN Dag Hammarskjöld in 1961. Dat maakte de groep, waartoe de Nederlandse rechter Wilhelmina Thomassen behoort, gisteren bekend. De Zweed Hammarskjöld kwam om het leven toen zijn vliegtuig neerstortte in Noord-Rhodesië (tegenwoordig Zambia). Naar de toedracht ervan is al drie keer onderzoek gedaan. Allerlei theorieën doen de ronde, onder meer over betrokkenheid van de Sovjet-Unie, de VS of westerse zakenlieden. Hammarskjöld zette zich in voor vrede in Congo. Hammarskjöld was op weg naar onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Katanga, een provincie die zich los wilde maken van het land. (AP)

Nigeria: noodtoestand opgeheven in 4 staten

Abuja. - De Nigeriaanse regering heeft gisteren de noodtoestand opgeheven in de vier noordelijke deelstaten Borno, Yobe, Niger en Plateau. De noodtoestand was daar zes maanden geleden ingesteld na een serie aanslagen van de islamitische terreurgroep Boko Haram. De regering zegt de noodtoestand te hebben opgeheven na een grondige beoordeling van de veiligheidssituatie. Toch is die zeker niet verbeterd. Vorige week viel Boko Haram nog een tiental christelijke dorpen aan in de deelstaat Jos, waarbij zeker 65 doden vielen. President Goodluck Jonathan krijgt veel kritiek wegens zijn onvermogen het geweld te stoppen. (AFP)

Echtgenoot gestorven rijke dame in kliniek

Londen. - Een rechter in Londen heeft gisteren de echtgenoot van miljonairsdochter Eva Rausling, die eerder deze maand dood werd gevonden in de Londense wijk Begravia, op borgtocht vrijgelaten. De rechter stelt als voorwaarde dat Hans Kristian Rausing niet de psychiatrische kliniek mag verlaten waar hij nu verblijft. Rausling wordt beschuldigd van het verhinderen van de begrafenis van zijn vrouw. De toedracht van de dood van Eva Rausling, die drugsproblemen had, blijft onduidelijk. De politie verklaarde gisteren voor de rechter dat het lichaam van de 49-jarige Eva Rausling werd aangetroffen in ontbonden staat, toegedekt met plastic zakken en kleding. (AP)