Kijktips

Films

Batman Begins.

(Christopher Nolan, 2005, VS). Na de vrolijke camp van de tv-serie en de uitzinnige vormgeving van de twee Batmanfilms van Tim Burton, koos Christopher Nolan ervoor een realistische Batman (Christian Bale) te maken. Die aanpak klinkt door in de decors en in de technische snufjes. Het ontstaan van het vleermuispak en de Batmobiel gaat met meer uitleg gepaard dan in een gemiddelde Bondfilm. Ook het verhaal werd door Nolan onder handen genomen: Batman Begins is eerder een psychologisch drama dan een actiefilm. Werd vervolgd met The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012). Veronica, 20.30-23.10u.

Informatief

Holland Doc: The betrayal.

Als tiener zocht de Noorse filmmaakster Karen Winther haar toevlucht in krakersbolwerk Blitz in Oslo. In die periode neemt ze een beslissing waar ze de rest van haar leven spijt van zal houden. De documentaire belicht de politieke wereld van Oslo halverwege de jaren negentig, waar heftige botsingen plaatsvonden tussen jeugdige groepen antifascisten en extreemrechts. Ned.2, 22.45-23.52u.

Pompeï: Life and death in a Roman town.

Pompeï, bedekt door een aslaag na de vulkaanuitbarsting in 79 AD, is een van de best bewaard gebleven Romeinse steden. We weten hoe de slachtoffers zijn gestorven, maar hoe hebben ze geleefd? Expert Mary Beard onderzoekt 54 voor de uitbarsting begraven skeletten, om zo meer inzicht te krijgen in het dagelijkse leven in de stad. BBC 2, 22.00-23.00u.

Sport

Andere tijden sport.

Tijdens de Olympische Spelen in Seoul in 1988 nam de Jamaicaan Ben Johnson het op tegen de Amerikaanse Carl Lewis in de 100 meter sprintfinale. Johnson won met de onwaarschijnlijke tijd van 9.79. Twee dagen later was hij naar huis, betrapt op doping. Johnson blikt o.a. terug op de ‘vuile sprint van ’88’. Ned.1, 22.20-23.00u.