Israël herkent hand van Iran in aanslag

Een zelfmoordaanslag gistermiddag op een bus met Israëlische toeristen in Bulgarije wordt door de regering in Jeruzalem geïnterpreteerd als onderdeel van een wereldwijde terreurgolf tegen Israëliërs onder regie van Iran.

Acht personen zijn omgekomen als gevolg van de aanslag: zes Israëlische toeristen, de Bulgaarse chauffeur van de bus en de vermoedelijke dader. De toeristen waren met een chartervlucht net aangekomen in Burgas, een stad aan de Zwarte Zee. De bus zou hen naar het hotel brengen.

De Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, Tsvetan Tsvetanov, zei vanmorgen dat het om een zelfmoordaanslag ging. Op basis van beelden van beveiligingscamera’s is de vermoedelijke dader geïdentificeerd als een man met korte broek en rugzak, net als andere toeristen. Hij had een rijbewijs dat is uitgegeven door de Amerikaanse staat Michigan, maar volgens Tsvetanov was dat een vervalsing.

„Alle sporen leiden naar Iran”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteravond, voordat ook maar enigszins duidelijk was hoe de aanslag in Bulgarije was uitgevoerd en zonder bewijzen om zijn beschuldiging te staven. Netanyahu zei ook onmiddellijk: „Israël zal krachtig reageren op de Iraanse terreur.”

Israël hint al een tijd op een aanval op Irans nucleaire installaties als Iran niet stopt met zijn kernprogramma, dat volgens Jeruzalem wel en volgens Teheran niet is gericht op het ontwikkelen van kernwapens. Iran houdt Israël verantwoordelijk voor een serie dodelijke aanslagen op Iraanse kerngeleerden, hetgeen Israël bevestigt noch ontkent. Volgens een zojuist uitgekomen boek van Yossi Melman, ex-redacteur van de Israëlische krant Haaretz, heeft de Israëlische inlichtingendienst Mossad die moorden uitgevoerd.

Netanyahu zei dat Iran de laatste maanden aanslagen heeft georganiseerd op Israëliërs in Thailand, India, Georgië, Kenia, Cyprus „en elders”. Die grotendeels mislukte en primitieve aanslagen leken niet op de dodelijke aanslag gisteren. Zelfmoordaanslagen zijn de afgelopen jaren vooral een kenmerk van het sunnitische terreurnetwerk Al-Qaeda.

Israëls minister van Defensie, Ehud Barak, zei gisteravond dat „waarschijnlijk Hezbollah, Hamas, Islamitische Jihad of een andere terreurgroep onder auspiciën van Iran of andere radicale islamitische groepen” achter de aanslag zaten. Vanochtend zei hij op de Israëlische radio: „De uitvoerders zijn mensen van Hezbollah, die natuurlijk door Iran worden gesponsord.” Ook hij gaf geen bewijs.

Hezbollah ontkende tegenover Libanese media alle betrokkenheid. De Iraanse staats-tv publiceerde vanochtend een commentaar op haar website waarin de Israëlische beschuldigingen „bespottelijk” en „sensationeel” werden genoemd en elke Iraanse betrokkenheid wordt ontkend.

Bij de aanslag is een dertigtal toeristen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Israël stuurt een militair vliegtuig om de gewonden die kunnen worden vervoerd op te halen. Bulgarije heeft toegezegd de toeristen die terug willen, weer naar Israël te zullen vliegen. De laatste jaren zijn de Bulgaarse badplaatsen aan de Zwarte Zee populair bij toeristen uit Israël. De beide landen hebben goede betrekkingen.