Internationaal

Tino Sehgal

De Britse kunstenaar Tino Sehgal (1976) vindt dat beeldende kunst onlosmakelijk is verbonden met het economische begrip productie, met de transformatie van materialen en het vervaardigen van objecten. Zelf maakt hij geen tastbare of fysieke objecten. Zijn werken zijn choreografieën die worden uitgevoerd door museumsuppoosten, acteurs of dansers. Ze kunnen bestaan uit bewegingen, woorden en zang, of een gesprek met de museumbezoeker. In het Guggenheim Museum bijvoorbeeld liet hij bezoekers de spiraalvormige hellingbaan oplopen terwijl kinderen en pubers met hen in gesprek gingen. In Tate Modern krijgt Sehgal nu de enorme Turbine Hall ter beschikking voor een kunstwerk.

24 juli t/m 28 okt, Tate Modern, Londen. www.tate.org.uk

Positivus festival

Het Positivus festival is met meer dan 20.000 bezoekers per dag het grootste festival van de Baltische staten. Het festival wordt gehouden in een mooie omgeving van bos en strand. Met o.a. Keane, Friendly Fires, The Vaccines en Wild Beasts.

20 t/m 22 juli, Salacgriva, Letland. www.positivusfestival.com/en

Theater aan Zee

Theater aan Zee brengt in tien dagen 365 theater- en muziekvoorstellingen op 22 locaties in de Belgische badplaats Oostende. Met o.a. theater, poëzie, een theaterscholenfestival en muziek. De organisatoren hebben actrice en theatermaker Marijke Pinoy en acteur, theatermaker en muzikant Wim Opbrouck uitgenodigd als centrale gasten voor Uitgelezen aan Zee. Nieuw dit jaar is de start van een project rond Centraal-Afrika Bato Congo, waarbij het publiek kennismaakt met Afrikaanse kunstenaars en hoe zij hun kunst maken. Vorig jaar trok het festival 38.000 bezoekers.

26 juli t/m 4 aug, Oostende. www.theateraanzee.be

Londen 2012

Een reeks van opvallende fotografische portretten van topsporters is onderdeel van de tentoonstelling Road to 2012: Changing Pace in de National Portrait Gallery. Op de portretten zijn Olympische sporters te bewonderen tijdens hun trainingen, samen met de mensen die ze steunen in hun ambities. Ook regisseurs, schrijvers en ontwerpers die betrokken zijn bij Londen in 2012 zijn vastgelegd.

25 juli t/m 25 sept, National Portrait Gallery, Londen. www.npg.org.uk