Huiveringwekkende falset

This CD cover image released by Island Def Jam Music Group shows the latest release by Frank Ocean, "Channel Orange." (AP Photo/Island Def Jam Music Group)
This CD cover image released by Island Def Jam Music Group shows the latest release by Frank Ocean, "Channel Orange." (AP Photo/Island Def Jam Music Group)

Frank Ocean: channel ORANGE

pop ****

R&B-zanger Frank Ocean is in zijn muziek openhartig. Dat was hij vorig jaar op zijn mixtape nostalgia, ULTRA; een veelzijdige, hedonistische en verfrissende plaat waarop Ocean meesterlijk put uit hiphop, r&b, Coldplay, MGMT en The Eagles. En dat is hij nu ook op channel ORANGE, zijn officiële debuutalbum. Alleen haalt Ocean er ditmaal alle headlines mee omdat hij soms in een nummer ‘hij’ zegt wanneer hij het heeft over zijn eerste grote liefde. Ocean werd als kunstenaar belemmerd door het idee dat hij geheim zou moeten houden dat hij ooit verliefd was op een man en schreef er een prachtige tekst over op zijn Tumblr.

channel ORANGE is een kunstwerk over het snakken naar liefde, lust en genegenheid, verstikkende welvaart en afstompende verslaving. De wereld van Ocean is veranderd sinds zijn mixtape; minder kicks, meer vertwijfeling. Het is melancholische, beklemmende en soms haast psychedelische r&b van een geweldige liedschrijver en performer die met een virtuoze soulstem en een huiveringwekkend falset teruggrijpt op grootheden als D’Angelo, Prince, Marvin Gaye en Donny Hathaway.

Ocean neemt de luisteraar in fantasierijke beeldtaal mee op een kunstzinnige, atmosferische road trip. Naar het appartement waar hij zijn vriendin bekijkt die zich opmaakt om te gaan werken in de stripclub, in Pyramids. Naar jongeren in rijke buitenwijken in Sweet Life en het op een bewust lomp deuntje, verveeld gezongen Super Rich Kids. En naar de achterbank van een taxi in Bad Religion, waarin de zanger lijkt te breken van verdriet en vol emotie herhaalt: ‘I could never make him love me.’

Frank Ocean bevindt zich met collega’s The Weeknd en Drake in de voorhoede van een nieuwe, onthechte r&b-variatie. Een mooi voorbeeld van de inventiviteit en originaliteit in dit genre is Pyramids, dat in tien minuten schiet van futuristisch funky naar opzwepende dance naar synthesizer-r&b en dat eindigt met een jammerende rockgitaar. Rode draad op dit album is de worsteling met onmogelijke liefdes; van de liefde voor iemand die steeds verder afdrijft in een verslaving tot die eerste grote liefde die hem trending topic van de week maakte.

    • Saul van Stapele