Hoe word ik schatgraver?

Met het boek Het mysterie van de Goudkoerier van Ton Nennie kun je op zoek naar een echte schat.

None
Foto stockxchng

Een schat, een échte kostbare en geheimzinnige schat, wordt meestal pas na een hele poos gevonden. Het duurde drie jaar voor de schat die Ton Nennie in 1997 verstopte voor zijn project Het Zevende Labyrint werd gevonden. Het was een schatkist met – zoals het hoort – goud, zilver en edelstenen ter waarde van 20.000 gulden (ongeveer 9.000 euro).

Ton Nennie is puzzelontwerper van beroep: hij vindt niets fijner dan ingewikkelde hersenkrakers te bedenken, of een ‘schat’ te verstoppen en mensen op een spoor te zetten. Nennie is altijd al dol geweest op schatgraven. Toen hij een jaar of acht was, las hij al graag over bestaande schatten die nooit gevonden zijn. „Over de Inca’s in Zuid-Amerika en over zeeroversschatten. Ik ben nog steeds benieuwd hoe het zit met een beroemde geheimzinnige schat van Thomas Beale. Deze reiziger maakte wilde omzwervingen in Noord-Amerika, ongeveer 250 jaar geleden. Hij had een schat verstopt. De drie codetabletten om die schat te vinden, legde hij bij een herberg in de kluis. De herbergier mocht de kluis openen als Beale na tien jaar nog niet was teruggekomen. De kluis ging open, maar er is sindsdien maar een van de codes gekraakt.”

Nu heeft Nennie een nieuw schatgraversproject bedacht en samen met Pim van Arnhem een historische thriller geschreven: Het mysterie van de Goudkoerier. Het verhaal begint in 1810, de tijd van Napoleon. Er wordt een schat begraven. Honderd jaar later probeert Jacob Légir de schat te vinden. Dat lukt hem niet. Daarom besluit Jacob alle aanwijzingen nog eens honderd jaar te verzegelen. Dan is het nu, onze tijd. Wie het boek leest, krijgt al deze documenten, puzzels en tekeningen te zien en kan meespeuren naar de ‘eeuwenoude’ schat.

„Het is echt moeilijk”, zegt Nennie. Bij zijn vorige boek waren de meeste schatgravers dan ook ouder dan 25. Maar hij verwacht dat het nu makkelijker zal gaan, omdat veel puzzelaars elkaar vinden op internet en via Twitter tips uitwisselen.

    • Marieke van Twillert