Opinie

    • Menno Tamminga

Higgsdeeltje gevonden? Het IMF is véél knapper

None

Heb je ’t al gehoord?- Ik was sprakeloos. Dat het IMF uitgerekend nu de prognose van de groei van de wereldeconomie verlaagt? Ze weten toch wat er op het spel staat, dat het vertrouwen bij burgers en bedrijven zo broos is, en dan hoppa...

- Je ziet wat er gebeurt nu we onze invloed in de top van het IMF met de Belgen moeten delen. We worden links en rechts gepasseerd.

- On-be-grij-pe-lijk. Ja, en dan ook nog eens een verlaging met een daverende klap. Van 3,6 procent groei naar 3,5 procent.

- Het voelt als die Chinese watermartelingen. Drup, drup, drup.. Zoals die ratings ook alleen maar verlaagd worden. Van AAA, Aa, a tot Zzz. Alsof ze je laten inslapen.

- De consequenties zijn nauwelijks te overzien. Alleen al bij het Centraal Planbureau in Den Haag zijn een stuk of zestig experts al weken bezig met het doorrekenen van de gevolgen voor de begroting van de partijprogramma’s.

- Die kunnen nu wel opnieuw beginnen. Het schijnt dat de verkiezingen van 12 september wellicht moeten worden uitgesteld. Je kent de procedure: het IMF spreekt, het CPB rekent en de politieke partijen hier zeggen ja en amen.

- Klinkt als een complot...

- Nee, hoor. Niks achterkamertjes. Het gebeurt juist in alle openheid. De technocraten van De Nederlandsche Bank, de topambtenaren in de Studiegroep Begrotingsruimte en het CPB slaan de piketpaaltjes en daarbinnen worstelen de politici met de cijfers op de vierkante centimeter. Vandaar dat zo’n kleine verschuiving in de IMF-prognose zulke grote gevolgen heeft. Voor je het weet moeten de koopkrachtcijfers van het CPB achter de komma worden bijgesteld.

- Dat wist ik niet.

- Maar het gaat nog veel verder dan Nederland. Merkel heeft al met Rutte gebeld, hoorde ik vanochtend van een goeie bron bij T-Mobile. Uitgerekend op 12 september doet het Duitse constitutionele hof ook uitspraak over de vraag of het Europese noodfonds, dat ESM, wel verenigbaar is met de Duitse grondwet. Da’s opzettelijke timing, dat weet je toch? De Nederlandse kiezers verwerpen die dag Europa en dat moet op een of andere manier geneutraliseerd worden door een gunstige Duitse uitspraak. Anders vrezen de mandarijnen in Brussel voor het begin van het einde van de euro-era.

- Politiek Den Haag is laaiend, dat hoor ik wel. Niet alleen het CPB en het ministerie van Economische Zaken. Ook Rutte. Ook Buma. Boze telefoontjes naar Washington, je kent dat wel. Dreigen met schadeclaims voor die weken CPB-werk die weggegooid kunnen worden. Het was juist goed gebruik dat de technocraten aller landen mekaar steunden en op de hoogte hielden van de prognoses.

- Ah, de Washington-consensus?

- Ja, fijne verhullende formulering, toch? De consensus wil zoveel zeggen als: tekorten zijn slecht, tekortreductie is goed, loonmatiging is goed, bonusmatiging is slecht, vakbonden moet je niet te veel ruimte geven, maar beleggers, bedrijven en speculanten juist weer wel. Gezaghebbende analyses. En gezagsgetrouwe media en politici geven het nieuws verder door. Het IMF verspreidt de gospel en de ware gelovigen komen een keer per jaar samen om de blijde boodschap vieren. Een soort jamboree, financiële padvinderij voor oudere jongeren. In Washington ja, vandaar de W-consensus. Tegenwoordig zonder hopman, maar wel met een Franse akela. Lagarde.

- Het moeten heel knappe mensen zijn bij het IMF. Om het hele heelal te overzien en dan te zeggen dat de groei 0,1 procentpunt afneemt. Vind ik knapper dan dat higgsdeeltje vinden.

- Wat deed het nieuws eigenlijk op de de financiële markten?

- Het was al ingeprijsd.

- Ingeprijsd?

- Zo noemen ze dat als de informatie al in koersen verwerkt is.

- Dus het was eigenlijk helemaal geen nieuws?

- Nee, het bevestigde wat iedereen eigenlijk al wist. Daarom is het IMF zo gezaghebbend.

    • Menno Tamminga