Hariri-tribunaal begint in maart met proces afwezige verdachten

De rechters van het Hariri-tribunaal in Leidschendam. Foto AP / Robert Vos

Het Hariri-tribunaal heeft 25 maart als voorlopige datum vastgelegd om te beginnen met de berechting bij verstek van vier Hezbollah-leden die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri in 2005.

Dat meldt persbureau AP. Het door de Verenigde Naties-gesteunde hof in Leidschendam liet in oktober al weten zich te beraden op de doorgang van het proces in afwezigheid van de vier verdachten.

Hezbollah weigert verdachten uit te leveren

Hezbollah ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag. Leider Sheik Hassan Nasrallah zwoer na de bekendmaking van de identiteit van het viertal, hen nooit te zullen uitleveren. Hezbollah en haar bondgenoten maken deel uit van de regering van Libanon.

Volgens het Hariri-tribunaal kunnen ontwikkelingen die de uitlevering van de verdachten mogelijk maken ervoor zorgen dat de datum van het proces verder naar voren wordt geschoven.

Rafik Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verdenking viel meteen op Syrië, omdat Hariri de Syrische rol in zijn land wilde verminderen. Syrië ontkende, maar uiteindelijk leidden massale demonstraties ertoe dat Syrië zijn leger na 29 jaar uit Libanon terugtrok.

Archiefbeelden van de aanslag op Hariri:

    • Hans Klis