Opinie

    • Jan Kuitenbrouwer

Guerre de France

- Goedemiddag en welkom weer bij De Middagetappe van Vive Le Jour Du Tour, rechtstreeks vanuit St. Saignant du Debacle, een paar kilometer van Calamité des Horreurs, in het noordwesten van Frankrijk. Naast mij zit zoals gebruikelijk Maarten Ducrot, onlangs nog bekroond met de P.C. Hooft-prijs voor sportcommentaar, en mijn naam is Mart Smeets, de paus Borgia van de sportjournalistiek. Wij hebben weer een heel uur voor u met nieuws en achtergronden over de Ronde van Frankrijk, of zoals ik hem graag noem: de Ronde van Frankrijk. Eerst het laatste nieuws. Maarten.

- Ja Eminentie, in totaal zeven renners werden vandaag per ambulance afgevoerd, en dat is toch een behoorlijk hoge score, voor een rustdag. Opnieuw een arrestatie ook, dit keer van Ermanol Iviti van Stovimar, want in zijn urine zijn sporen aangetroffen van Fanta.

- Fanta? Is dat prestatieverbeterend?

- Nee, maar door Fanta te drinken, kun je de sporen maskeren van Cola, die je drinkt om de sporen te maskeren van Seven-Up, dat de sporen zou kunnen maskeren van Mogadon.

- Mogadon, dat is een slaapmiddel!

- Precies, heel verdacht. Vandaar die arrestatie.

- Johnny van de Hogeband van Skoda ging hier vanochtend in het dorp tandpasta kopen en werd door een auto met zeker tachtig kilometer per uur van de zebra gereden. Van de Hogeband liep diverse botbreuken, vleeswonden en hersenletsel op, maar zou, naar verluidt, gewoon zijn doorgelopen. Wel overweegt hij een klacht.

- Het is nog onduidelijk of het hier om een ongeluk gaat of om een aanslag, zoals vorige week met Eddy Schrek, die vlak voor de finish werd getroffen door een antitankgranaat.

- Waarna hij, dames en heren, zoals wij allen gezien hebben, opkrabbelde en alsnog startte! Met twee vingers in zijn neus!

- Hoewel dat later dus de vingers van zijn verzorger bleken te zijn. Eddy Schrek bezweek gisteren alsnog aan zijn verwondingen en daarmee komt het dodental van deze Tour op elf. Zeven renners, twee dopingcontroleurs, een tourdirecteur en de Franse minister van Justitie, Defensie en Sport.

- Gisteravond werd bekend dat nu ook het Franse leger zal worden ingezet bij de dopingcontroles en het bijhouden van de whereabouts van de renners. Volgens Jacques Clouseau, interim-minister van JDS, is het voor gewone gendarmes te gevaarlijk geworden om nog renners te arresteren, nu een aantal ploegen de hulp hebben ingeroepen van het Amerikaanse veiligheidsbedrijf Blackwater, bekend van de insurgency in Irak.

- En ja, dames en heren, dat is de glorieuze gekte genaamd Ronde van Frankrijk. Kerels die keihard door Frankrijk fietsen, soms met iemand achterop. Maar niets is volledig waar, en zelfs dat niet. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. En ook al mag het niet, daar trek ik mij niets van aan. Want ik ben Mart Smeets, Pontifex Maximus van de sportjournalistiek. Maar nu de etappe van morgen! Maarten.

- Ja. Die gaat dus van Calamité des Horreurs, langs de Somme, naar Massacre en Bataille, vlakbij Verdun. Het is daar een bosrijke omgeving, maar de dopingautoriteiten willen de renners nu vanuit de volghelikopters geen seconde meer uit het oog verliezen, dus de route is verlegd, dwars over een van die grote militaire begraafplaatsen die je daar hebt.

- Dus morgen, dat peloton, tussen die duizenden witte kruizen door? Dat zal zeker mooie televisie opleveren!

- Schaafwonden, botbreuken, opnieuw sabotage, een enkele arrestatie nog misschien, kan een interessante etappe worden.

- Allemaal kijken dus. En waar zitten wij dan?

- Vlak bij de finish, in L’Hopital Des Pitoyables, een oud lazaret.

- Tja, dames en heren, is het gekkenwerk? Ja, het is gekkenwerk, en nee, want het is de Ronde van Frankrijk, en de Ronde van Frankrijk is een realiteit in zichzelf, ver buiten de alledaagse logica van stervelingen als u en eh, als u.

- Dit was Vive Le Jour Du Tour, wij zien u graag morgen weer.

- Bid voor ons.

    • Jan Kuitenbrouwer