Fietsende dolfijntjes

Altijd die dolfijnen. Gek werd ik ervan. Ieder jaar opnieuw gingen de broertjes Schleck naar Curaçao om de dolfijn uit te hangen. Ze zwommen met dolfijnen, ze gingen op de foto met dolfijnen, ze zeiden dat ze dolfijnen zo lief vonden. Net zo lang totdat ze zelf op dolfijnen begonnen te lijken. Ze fietsten als dolfijnen, hun gezichten veranderden in snuiten, ze spraken zelfs dolfijns (kan ook Luxemburgs geweest zijn, maar dat is bijna hetzelfde).

Iedereen vond ze zó lief, die twee fietsende dolfijntjes. Vooral omdat ze onafscheidelijk waren, als modelbroertjes. Trainen, eten, winnen, verliezen, vissen, zwemmen, interviews geven, demarreren, flipperen: alles deden ze samen. Hoe schattig! De hele wereld hoopte dat ze de Tour een keer zouden winnen.

Behalve ik.

Ik kreeg kromme tenen van ze. Dat gedweep met die dolfijnen kon me gestolen worden. Het kijk-ons-eens-aardige-broertjes-zijn-theater hing me de keel uit. Toen ze vorig jaar niet zonder elkaar durfden aan te vallen in de Pyreneeën heb ik naar de televisie geschreeuwd dat ze eens moesten kappen met dat eeuwige gedolfijn.

De Schleckies zijn niet zulke lieve jongetjes. Ze zijn een beetje stiekem. Ze staken Bjarne Riis – de strateeg die ze groot maakte – een mes in zijn rug door zijn mecaniciens, zijn verzorgers, zijn ploegleiders en zijn renners mee te nemen naar een nieuwe ploeg. Ze maakten veel misbaar als hun concurrenten profiteerden van hun pech, maar zelf waren ze geen haar beter. En Andy deinst er niet voor terug om zijn collega’s buiten de koers te naaien. Vraag het maar eens aan de vriendin van Edvald Boasson Hagen.

Fränk sloop door de mazen van de wet bij Operación Puerto, de Spaanse dopingbeerput uit 2006. Hij had duizenden euro’s overgemaakt op de rekening van dopingarts Eufemiano Fuentes, maar hij kwam er mee weg door te verklaren dat hij had betaald voor trainingsadvies. Dat sloeg als een tang op een varken. Vooral omdat Fuentes niet was opgeleid als inspanningsfysioloog of bewegingswetenschapper, maar als gynaecoloog. Ach ja. Misschien was Fränk wel zwanger.

Deze Tour startte in Luik met slechts één dolfijn. Andy had te weinig getraind en te veel gefeest – en bovendien raakte zijn rugvin en zijn staart kapot bij een val in de voorbereiding. Fränk zit sinds dinsdag ook thuis vanwege de sporen van een plaspil in zijn plas. Het is een complot, zegt hij, en hij zweert op het leven van zijn kinderen dat hij het niet gedaan heeft. Arme koters – die zitten nu ook te bibberen in afwachting van de B-staal.

Schlecks positieve test is slecht voor de Tour en nog slechter voor het wielrennen. Wanneer hij en zijn kleine broertje terugkomen in het peloton weet ik niet – misschien wel nooit meer. Maar medelijden hoeft u niet met ze te hebben.

Er is vast nog wel een plekje voor ze in het dolfinarium.

    • Thijs Zonneveld