Facebook weigert blote cover De Groene

Facebook heeft een afbeelding van de omslag van De Groene Amsterdammer verwijderd omdat deze in strijd is met de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden van de netwerksite.

Op de cover van het nummer van deze week, met het thema ‘Het lichaam’, is een naakte vrouw te zien. De foto toont een slanke vrouw, vrijwel zonder lichaamsbeharing, die één arm omhoog houdt en met de andere naar haar tepel wijst. De Groene Amsterdammer heeft de foto inmiddels weer op Facebook geplaatst maar nu met een grote sticker over de intieme lichaamsdelen en de tekst: „Dit mag niet op Facebook”.

Facebook verwijdert en censureert vaker beeldmateriaal. Zo werden foto’s van de organisatie ‘Respect the Breast’ weggehaald omdat er te veel borsten van vrouwen die borstvoeding geven te zien zouden zijn. Ook een afbeelding van de cd-hoes Nevermind van Nirvana moest vorig jaar verdwijnen omdat de cover een afbeelding van een naakte zwemmende baby toont.