Extreem goed

None

Cuarteto Casals, Franz Schubert Strijkkwartetten d 87 en d 887

klassiek ****

Toen ze vijftien jaar geleden begonnen als piepjong strijkkwartet, was een cyclus van al Schuberts strijkkwartetten hun eerste grote prestatie. Dit jaar herneemt het Spaanse Cuarteto Casals dat project én verscheen op Harmonia Mundi onlangs een cd met twee van Schuberts kwartetten, een vroeg en een laat.

Voor Schubert was kwartetspel een vertrouwde vorm. Hij speelde altviool in het gezinskwartet, twee broers viool, zijn vader cello. Alleen dat kan eigenlijk verklaren dat er al zoveel Schubert zit in het Strijkkwartet nr. 10, D.87, gecomponeerd toen hij zestien was. In sommige modulaties werpen de latere meesterwerken hun schaduwen hier al vooruit.

Het Strijkkwartet nr. 15, D.887, is dertien jaar jonger en verklankt een totaal andere wereld; de overgang van het Allegro uit D.87 naar het emotioneel aangrijpende, volstrekt originele Allegro molto moderato waarmee D.887 opent, is haast vervreemdend. Het Cuarteto Casals is extreem goed op elkaar ingespeeld. Ze spelen fel, uiterst spannend (andante) en rauw maar niet te. Ook Schuberts prille lyriek klinkt overtuigend elegant.

21 augustus speelt het kwartet in Zeist.

    • Mischa Spel