Enkele esdoorns moeten de laatste boktorren lokken

Driehonderd bomen gaan om, in een straal van honderd meter om de plek waar vorige week „de rotbeesten” werden gevonden „die Winterswijk op de kaart hebben gezet”.

None

Vraag in Winterswijk waar de boktor is gevonden en voorbijgangers weten de plek precies te wijzen. Op de Beuzenes, daar waar die esdoorn niet meer staat, op een stronkje na. Meer bomen moeten hier straks om in de strijd tegen de schadelijke tor. Guido Buizert (39) was op vakantie toen het diertje werd ontdekt. „En dan zie je opeens je huis op tv”, zegt hij.

Vorige week werd de tor gevonden, vertelt Buizert, die op straat met buren staat te praten. Het zoontje van zijn buurvrouw Petra had de tor voor het huis gevonden. De Aziatische boktor zelf is niet gevaarlijk, maar de larven eten zich een weg door de loofbomen die ze tegenkomen en richten zo enorme schade aan. Eén keer eerder zijn ze in Nederland aangetroffen. Dat was in 2008 in Almere. (In 2010 was er ook nog de Oost-Aziatische boktor, die in Boskoop werd aangetroffen.)

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) bracht Winterswijk snel een bezoek. Opeens liepen er journalisten en cameraploegen door de Beuzenes. Petra mocht op tv over de vondst vertellen. „In eerste instantie zit je daar niet echt op te wachten, op al die pers”, zegt Buizert. De meeste buurtbewoners wachten eerst rustig af wat er precies gaat gebeuren. Ze laten zich hier niet zo snel gek maken. „Het is vervelend, maar niets is zeker”, vindt Buizert.

Wel is duidelijk dat in een straal van honderd meter rondom de vindplaats van de kever veel bomen en struiken worden omgezaagd. De Winterswijkers houden van hun tuinen. Hortensia’s met paarse en roze bloemen staan vol in bloei. De voortuinen zijn geschoffeld. Beukenhagen keurig in het gareel. Bleker stelde de buurtbewoners tijdens zijn bezoek vorige week gerust: hun schade wordt gecompenseerd.

Zo’n honderd mensen zijn gisteren naar de bijeenkomst gekomen om meer te horen over de schaderegeling. Voor de aardigheid ligt daar ook een stuk van de omgezaagde esdoorn achter plexiglas, compleet met een dode mannetjes- en vrouwtjesboktor. De burgemeester noemt ze „de rotbeesten die Winterswijk op de kaart hebben gezet”.

Thorwald Geuze van de Nederlandse Voedel- en Warenautoriteit laat nog even een aantal foto’s zien van larven (wit en dik), uitvlieggaten (ongeveer een vingerbreedte dik) en torren (zo’n drie centimeter, lange voelsprieten en witte vlekjes op het zwarte schild). Dan vertelt hij wat alle aanwezigen willen horen. Driehonderd van de 3.344 bomen in de cirkel van honderd meter gaan om. Bomen waar de Aziatische boktor van houdt, zoals kastanjes, berken en beuken. „Een aantal esdoorns blijft staan om eventuele boktorren die er nog zijn te lokken”, zegt Geuze. Want de esdoorn, weet Geuze, is de lievelingsboom van de Aziatische boktor.

Wethouder Rik Gommers vertelt de aanwezigen over de compensatieregeling. We moeten komen tot een goede afdronk, had Henk Bleker tegen de bewoners en de wethouder gezegd. De gemeente betaalt samen met het ministerie het nieuwe groen. Lokale tuinders leveren tegen kostprijs. Planten wil hij samen doen. „Op z’n Winterswieks”, zegt hij in dialect. De aanwezigen knikken goedkeurend. Er zijn geen vragen.

Wel wil er nog wel iemand wat zeggen. Een blonde vrouw staat op. Ze spreekt namens Petra. Haar zoon vond de boktor voor het huis. Petra is op vakantie. Toch wilde ze de zaal nog even iets meegeven. „Op tv lijkt het of ze zich alleen druk maakt over haar eigen tuin. Maar dat is niet waar. Ze maakt zich druk over alle tuinen.”

In de zaal wordt voor het eerst deze avond spontaan geapplaudisseerd. Burgemeester Van Beem glundert. „Gemeenschapszin”, vindt hij dat.

    • Geertje Tuenter