Eerlijke r&b

CD POP

Frank Ocean: channel ORANGE

R&B-zanger Frank Ocean is openhartig in zijn muziek. Dat was hij vorig jaar op zijn mixtape nostalgia, ULTRA; een veelzijdige, hedonistische en verfrissende plaat waarop Ocean meesterlijk put uit hiphop, r&b, Coldplay, MGMT en The Eagles. En dat is hij nu ook op channel ORANGE, zijn officiële debuut. Alleen haalt Ocean er ditmaal alle headlines mee omdat hij soms in een nummer ‘hij’ zegt wanneer hij het heeft over zijn eerste grote liefde. Ocean werd als kunstenaar belemmerd door het idee dat hij geheim zou moeten houden dat hij ooit verliefd was op een man en schreef er een prachtige tekst over op zijn Tumblr-blog.

channel ORANGE is een kunstwerk over het snakken naar liefde, lust en genegenheid, verstikkende welvaart en afstompende verslaving. De wereld van Ocean is veranderd sinds zijn mixtape; minder kicks, meer vertwijfeling. Het is melancholische, beklemmende en soms haast psychedelische r&b van een geweldige liedschrijver die met een virtuoze soulstem teruggrijpt op grootheden als D’Angelo, Prince en Marvin Gaye.

Ocean neemt de luisteraar in fantasierijke beeldtaal mee op een atmosferische road trip. Naar het appartement waar hij zijn vriendin bekijkt die zich opmaakt om te gaan werken in de stripclub (‘Pyramids’). Naar jongeren in rijke buitenwijken (‘Sweet Life’) en naar de achterbank van een taxi (Bad Religion) waarin de zanger vol emotie herhaalt: ‘I could never make him love me.’

Frank Ocean bevindt zich met collega’s The Weeknd en Drake in de voorhoede van een nieuwe r&b-variatie. Een mooi voorbeeld van de inventiviteit en originaliteit in dit genre is Pyramids, dat in tien minuten schiet van futuristisch funky naar opzwepende dance naar synthesizer-r&b en eindigt met een jammerende rockgitaar. Rode draad op dit album is de worsteling met onmogelijke liefdes; van de liefde voor iemand die steeds verder afdrijft in een verslaving tot die eerste grote liefde die hem trending topic van de week maakte.

    • Saul van Stapele