Jongeren door de Spelen laten inspireren

We zullen ,,een generatie inspireren”, beloofde de voorzitter van het Londense organiserende comité, Seb Coe, zeven jaar geleden deed toen Londen en Parijs in Singapore streden om de organisatie van de Olympisch Spelen van 2012. Jongeren moesten meer gaan sporten. Maar is dat ook gelukt? Coe zei toen : ,,We kunnen er niet meer van

Kinderen met mascotte Wenlock Kinderen met mascotte Wenlock

We zullen ,,een generatie inspireren”, beloofde de voorzitter van het Londense organiserende comité, Seb Coe, zeven jaar geleden deed toen Londen en Parijs in Singapore streden om de organisatie van de Olympisch Spelen van 2012. Jongeren moesten meer gaan sporten. Maar is dat ook gelukt?

Coe zei toen :

,,We kunnen er niet meer van uitgaan dat jongeren sporten. Sommigen hebben gewoon de ruimte niet. Noch trainers of rolmodellen die hen aanmoedigen. Anderen hebben, in deze tijd van 24 uurs-entertainment en instantberoemdheid, misschien gewoon geen zin om te sporten. Wij zijn vastberaden dat aan te pakken. Londens visie is om jongeren te stimuleren te gaan sporten.”

Oud-atleet Coe, die goud won op de Spelen in Los Angeles, vertelde de IOC-leden hoe hij in 1968, als twaalfjarig jongetje, met zijn hele klas naar de televisie had mogen kijken naar beelden van de Olympische Spelen in Mexico:

,,Twee sporters uit onze stad deden mee. Tegen de tijd dat ik terugkwam in het klaslokaal, wist ik wat ik wilde doen en wat ik wilde worden. Vijfendertig jaar later kan ik het me nog levendig herinneren. Ik ben er nog altijd door geïnspireerd.”

De Britse belofte was ambitieus én controversieel. Want hoewel veel landen worstelen met inactiviteit en overgewicht onder jongeren, is er geen enkel bewijs dat de Olympische Spelen de inwoners van het gastland meer doen laten bewegen. Noch is het makkelijk kwantificeerbaar hoeveel jongeren door de Spelen geïnspireerd worden om te gaan sporten.

Toch geloofde de Britse regering er heilig in: bovenop het al sportende deel van de bevolking zouden één miljoen Britten worden gestimuleerd om minimaal drie keer per week te gaan sporten, en één miljoen Britten zouden meer gaan bewegen (daaronder valt ook wandelen of tuinieren). Er werd 480 miljoen pond uitgedeeld aan Sports England dat voor 2013 te bewerkstelligen. En vooral jongeren zouden worden aangesproken.

Is het gelukt? Nee: hoewel het aantal sportende Britten sinds 2005 met 1,3 miljoen is gestegen, zijn dat niet jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Hun aandeel neemt jaarlijks met 1,6 procent af, zo bleek vorige maand uit onderzoek van Sport England. En dat waren juist die jongeren die door de komst van de Spelen moesten worden geïnspireerd.

Slechts zes van de 31 olympische sporten die door de overheid wordt gesubsidieerd (onder meer atletiek, boksen, tafeltennis en schermen) groeiden in populariteit. De belangstelling voor een grote olympische sport als zwemmen, waarin de Britten medaillekansen hebben, nam juist aanzienlijk af. Het aantal mensen dat meer dan drie keer per week sport, groeide slechts met een half miljoen. Niet met de beloofde één miljoen. En uit een peiling van bureau ComRes bleek dat acht op de tien Britten zeggen dat de Spelen geen effect hebben op hun sportgedrag.

    • Titia Ketelaar