Duits parlement stemt in met steunpakket Spanje

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in het Duitse parlement, dat vandaag instemde met het reddingspakket voor Spaanse banken. Foto Reuters / Thomas Peter

De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met het reddingspakket van honderd miljard euro voor Spaanse banken, meldt persbureau AP.

Een grote meerderheid van het Duitse parlement was voor het steunpakket dat de Spaanse banken moet helpen. Er waren 473 stemmen voor, 97 stemmen tegen en 13 onthoudingen. De Bondsdag was speciaal van vakantie teruggekomen om te beslissen over extra geld. Duitsland neemt 30 procent van de noodhulp voor zijn rekening.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zei dat “welk probleem dan ook in de Spaanse bankensector een probleem is voor de stabiliteit van de eurozone”, schrijft persbureau Reuters.

Tweede Kamer ook al akkoord met noodpakket Spanje

Half juli ging een ruime meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met de miljardensteun voor de Spaanse banken. De Kamer kwam speciaal vervroegd terug van het reces om te stemmen over het noodpakket. Eind juni vroeg Spanje al officieel noodsteun aan voor de banken. De eurolanden maakten eerder bekend 100 miljard beschikbaar te maken voor de banken.

Het geld voor de bankensteun komt uit de verschillende Europese noodfondsen. Het is de bedoeling dat de Spaanse banken ook rechtstreeks kunnen worden gefinancierd uit de fondsen, maar daarvoor moet wel eerst Europees bankentoezicht worden opgetuigd. De eurolanden werden het op een top eind juni eens over dat bankentoezicht.

Spanje heeft snel hulp voor de banken nodig, en de rentes moeten dalen. Italië betaalt nu ruim zes procent, Spanje zelfs bijna zeven procent. Dat zijn alarmerende percentages die het afbetalen van de schulden op den duur onmogelijk maakt. Duitsland verzwakte zijn harde eis van strenge hervormingen in ruil voor noodsteun enigszins om aan de eisen van de twee landen te kunnen voldoen. In ruil voor de steun moeten de Spaanse banken hervormingen doorvoeren die de financiële sector in zijn geheel moeten versterken.

    • Judith Laanen