Dodental aanslag Bulgarije stijgt naar acht

Een overlevende van de aanslag op met Israëlische toeristen wordt naar een ambulance gebracht. Het dodental van de aanslag steeg vandaag tot acht.
Een overlevende van de aanslag op met Israëlische toeristen wordt naar een ambulance gebracht. Het dodental van de aanslag steeg vandaag tot acht. Foto Reuters / Stoyan Nenov

De terreuraanslag die gisteren werd gepleegd op een bus met Israëlische toeristen op een Bulgaarse luchthaven heeft inmiddels acht mensen het leven gekost. Een slachtoffer overleed vandaag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Dat er een achtste dode is gevallen, werd vandaag bevestigd door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanmorgen vroeg kwam naar buiten dat de aanslag waarschijnlijk gepleegd is door een zelfmoordterrorist die een vals rijbewijs uit de VS bij zich had. De Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Tsvetan Tsvetanov zei dat de vermoedelijke dader te zien is op beelden van een bewakingscamera. Op het lichaam van de man zou een rijbewijs zijn aangetroffen dat is uitgegeven door de autoriteiten in de Amerikaanse staat Michigan.

Volgens de minister hebben zes Israëliërs het leven verloren en liepen 32 mensen verwondingen op. Daarnaast kwam de Bulgaarse bestuurder van de bus om het leven, alsook de zelfmoordterrorist, van wie de nationaliteit niet bekend is.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak gisteren van een ‘Iraanse terreuraanslag’ en dreigde met zware vergeldingsmaatregelen. Volgens de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak was de aanslag het werk van het door Iran gesteunde Hezbollah.