Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Deze lijsttrekker gelooft niet zozeer in ufo’s, wel in 76 zetels

De nieuwe politieke partij SOPN, ook wel eens de ‘ufo-partij’ genoemd, verwacht bij de verkiezingen op twaalf september 76 zetels binnen te slepen. Lijsttrekker Johan Oldenkamp legt uit.

Een campagneposter van de SOPN.
Een campagneposter van de SOPN. Een campagneposter van de SOPN.

Er zijn vijftig partijen die hebben aangegeven mee te willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Hoe zorg je dat je opvalt? De SOPN - Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland - probeert het met een persbericht waarin ze stellen dat ze minimaal 76 kamerzetels zullen behalen. Nrc.nl hapt en belt met de lijsttrekker van de partij die ook wel eens de ‘ufo-partij’ wordt genoemd: Dr. Johan Oldenkamp.

Oldenkamp is “auteur van 25 boeken, oprichter van de onthullende website Pateo.nl en principieelzorgverzekeringsweigeraar” zo schrijft de partij in het persbericht. Daarnaast is Oldenkamp bekend van de onthulling van het Gizeh-geheim - ooit belachelijk gemaakt door Pownews.

Hoeveel zetels gaat u binnenslepen op twaalf september?

“Wij vertegenwoordigen de belangen van een meerderheid van Nederland. Het enige probleem is dat een meerderheid dat nog niet weet. Als ze dat eenmaal wel weten, en daar gaan we de komende tijd hard aan werken, dan halen bij de verkiezingen 76 zetels binnen.”

Dat geloof u toch niet echt?

“Je zou het grootspraak kunnen noemen. Of gebrek aan realiteitszin. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik voorspel een grote overwinning, mits wij de mensen weten te bereiken. Ik ben dus blij dat u belt.”

Jullie geloven toch ook in ufo’s?

“We worden inderdaad gekscherend de ufo-partij genoemd, want we willen openheid over onidentificeerbare vliegende objecten. Er staan heel veel filmpjes online met heel veel niet-reguliere dingen. Ik weet niet of het waar is, maar ik vind in ieder geval dat de Nederlandse ufo-files vrij moeten worden gegeven.

Maar het is slecht een heel klein onderdeel van ons programma. Zo willen wij ook een basisinkomen voor iedereen. Basisinkomen-partij dekt de lading wellicht beter.”

Een radicaal andere indeling van Nederland

Oldenkamp weet niet of hij in buitenaardse wezens gelooft. Hij heeft er in ieder geval nog nooit eentje de hand geschud. En de paragraaf over de ufo’s maakt inderdaad maar een klein deel uit van het partijprogramma (pdf). Dat staat vooral vol met plannen voor een radicaal andere indeling van Nederland. Enkele voorbeelden:

  • alle grond zou moeten worden onteigend
  • pensioenfondsen zouden moeten worden opgeheven
  • de straffen van alle gevangenen moeten worden herzien
  • de financiering voor onderwijsinstellingen moeten worden stopgezet
  • Nederland zou weer een eigen valuta moeten invoeren.

Maar hoe zit het met de reguliere thema’s, daar waar het in de verkiezingscampagne vaak over gaat? Een snelheidsverhoging op de a2 bijvoorbeeld?

“Dat is een kleine zaak. Niet van belang. Wij willen vooral de macht terugbrengen naar de bevolking.”

Hypotheekrenteaftrek?

“Rente heffen is sowieso crimineel. Dat schaffen we af, dus dat valt ook niet langer af te trekken.”

Europa?

“We zijn niet tegen Europa, we zien onszelf als Europeanen, maar we zijn wel tegen de economische verstrengeling. We stappen dus uit de EU.”

De zorg?

“Die wordt op dit moment gedomineerd door de farmaceutische industrie. Daar moeten we vanaf.”

Lijsttrekker Johan Oldenkamp stelt zich voor.

‘Niet in de oppositie’

Oldenkamp gaat er vanuit dat zijn partij op 12 september ook daadwerkelijk op de kieslijst zal staan. De borgsom van elfduizend euro is inmiddels overgemaakt en de lijsttrekker is er zeker van dat de benodigde handtekeningen - zeshonderd handtekeningen uit twintig kiesdistricten - ook goed gaat komen.

Maar wat als de partij straks geen meerderheid behaalt, maar slechts een zeteltje of twintig?

“Dat zou lastig zijn. De oppositie is geen plek voor ons. We willen kampioen worden. Wellicht zou er een samenwerking inzitten met de SP, maar wij willen vooral een een regering die uit één partij bestaat, onze partij.”

Ik ben sceptisch.

“Dat is volkomen terecht. Maar als je iets wilt bereiken moet je geloven in het einddoel. Je doet ook niet mee aan het WK om derde te worden. En ik denk serieus dat het honderd procent mogelijk is, als we de mensen maar weten te bereiken.”

Ik ben nog steeds sceptisch.

“Dat begrijp ik, maar kijk naar Pim. Dat is toch mijn grote voorbeeld, ondanks dat ik het niet met al zijn standpunten eens was. En hij wist toch vanuit het niets van nul op 26 zetels te komen. En alleen vanwege zijn persoon, niet zozeer door zijn partij. Als ik beetje van zijn charisma heb moet ons dat ook lukken.”

Maar u heeft minstens drie keer zijn charisma nodig om een meerderheid te behalen?

“Ja, maar het gaat niet alleen om mij. Dat is ook het pluspunt van de SOPN. Het gaat om de inhoud, daar gaan we vooral op scoren. Die spreekt voor zich, maar moet aan de man worden gebracht. Als mensen weten van onze plannen stemmen ze zelf voor een nieuwe wereld.”

Eén probleempje

Om de wereld te veranderen heeft SOPN dus een absolute meerderheid nodig. Met mogelijke belemmering wordt in het verkiezingsprogramma afgerekend. De Eerste Kamer en de Raad van State worden afgeschaft. Dat zijn volgens Oldenkamp “instituties die de bevolking overrulen” en dat lijkt hem “niet echt democratisch”.

Als de SOPN straks na twaalf september met een absolute meerderheid in de kamer komt, lijkt er zich echter één probleempje voor te doen voor de partij. Een probleem dat ze zelf hebben veroorzaakt. In het verkiezingsprogramma staat dat alle beslissingen zullen worden voorgelegd aan de kiezers via een soort digitaal referendum. Uit het programma:

Dus als tachtig procent van de SOPN-kiezers ‘voor’ stemt, en twintig procent tegen, dan zullen vervolgens ook tachtig procent van de SOPN-kamerleden voor stemmen, de rest tegen.

Brengt de SOPN daar niet hun eigen meerderheid mee in gevaar? En zou de partij eigenlijk niet voor alle honderdvijftig zetels moeten gaan zodat ze hun idee van democratie werkelijkheid kunnen maken? Oldenkamp:

“Ja, honderdvijftig zetels. Dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Maar als je als ziet hoeveel moeite het heeft gekost om deze 76 kandidaten te vinden weet ik niet of dat realistisch is om tot zo’n lijst te komen. Maar in theorie heb je gelijk.”

Is dat geen probleem dan?

“Ik denk dat we met onze massale aanwezigheid andere partijen zullen dwingen om onze lijn ook te volgen, dus dat we altijd een meerderheid zullen krijgen.”