Damascus weer toneel van beschietingen

Een gebouw staat in brand in Damascus. Foto Reuters / Shaam News Network Handout

Ook vandaag wordt er hevig gevochten in Damascus. Troepen van het regeringsleger namen een aantal wijken van de hoofdstad onder vuur en zetten gevechtshelikopters in om rebellen terug te dringen. Inwoners ontvluchten de getroffen wijken.

Tenminste, dat zeggen activisten tegen de internationale persbureaus. Nieuws uit Syrië is vrijwel nooit afkomstig van een onafhankelijke bron, omdat journalisten het land niet of nauwelijks binnenkomen.

Het is de vijfde dag op rij dat er meldingen van gevechten uit Damascus naar buiten komen. Veel inwoners van de wijk Mezzeh (kaart) zouden hun huizen hebben ontvlucht nu Assads troepen de wijk binnenvallen, scherpschutters op de daken liggen en er veel geschoten wordt tussen regerings- en oppositiegroepen. De rebellen slaagden erin een helikopter en drie legervoertuigen uit te schakelen, zeggen de activisten.

Onduidelijk waar Assad nu is

Gisteren werd een bomaanslag gepleegd op een gebouw van de veiligheidsdiensten, waar op dat moment een vergadering van ministers gaande was. Drie topfunctionarissen uit de kring rondom president Assad kwamen daarbij om het leven.

Waar Assad, zijn vrouw en hun drie jonge kinderen zijn, is niet duidelijk. Sinds de aanslag van gisteren heeft hij zich niet meer publiekelijk laten zien. Vanmorgen wisten oppositiefiguren en een Westerse diplomaat tegenover Reuters te melden dat hij in de kuststad Latakia zou zijn.

Cameron: Assad moet nu opstappen

De Verenigde Staten lieten gisteren weten dat de meest recente ontwikkelingen in Syrië laten zien dat Assad de controle verliest. Dat was niet verrassend, want de VS dringen al lange tijd aan op een vertrek van de president. Vandaag voegde de Britse premier Cameron zich bij die woorden: hij riep Assad op om af te treden omdat anders een burgeroorlog dreigt.

VN-resolutie vanavond op tafel, maar Rusland en Westen nog altijd oneens

Cameron deed ook nogmaals een beroep op Rusland, dat een heel ander standpunt dan het Westen aanneemt. Moskou moet de nieuwe VN-resolutie steunen, zei Cameron. In die resolutie wordt gedreigd met sancties die met militair ingrijpen kunnen worden gehandhaafd. Rusland is daar juist fel op tegen. De ministers van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei gisteren kort na de aanslag dat het Westen de oppositie heeft opgehitst.

De Veiligheidsraad heeft de stemming over een nieuwe resolutie gisteren uitgesteld tot vanavond. Syrië-gezant Kofi Annan had op het uitstel aangedrongen om de verschillende lidstaten de tijd te gunnen overeenstemming te bereiken over de bepalingen van de resolutie.