‘Dader aanslag Bulgarije was zelfmoordterrorist’

Op tv-beelden was gisteravond te zien hoe rook opsteeg vanaf de bus. Foto Reuters//Bulphoto Agency

Een zelfmoordterrorist heeft waarschijnlijk gisteravond de dodelijke aanslag gepleegd op een bus met Israëlische jongeren in Bulgarije, aldus de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, Tsvetan Tsvetanov.

“We hebben vastgesteld wie bij deze aanval de zelfmoordterrorist is. Deze persoon was in het bezit van een vals rijbewijs uit de Verenigde Staten”, zo verklaart Tsvetanov vanochtend.

Bij de aanslag vielen zes doden en 32 gewonden. In de bus zaten op dat moment zo’n veertig Israëlische jongeren. Zij waren onderweg naar het vakantieoord Sunny Beach bij de Zwarte Zee. Burgas ligt zo’n 400 kilometer ten oosten van hoofdstad Sofia.

‘Aanslag door Iran gepleegd’

De Israëlische president Benjamin Netanyahu verklaarde gisteravond vlak na de aanslag dat het er sterk op lijkt dat Iran erachter zit. Hij wees er op dat de bomaanslag in Bulgarije gelijkenissen vertoont met aanslagen eerder in India, Georgië, Thailand, Kenia en Cyprus:

“Dit is een aanslag van Iran. Israël zal hard reageren op Iraanse terrorisme.”

NRC-redacteur Carolien Roelants liet hierop weten dat Netanyahu weinig grond heeft waarop deze bewering is gebaseerd:

“Netanyahu was wel erg snel met zijn beschuldiging. Hij wees al naar Iran voordat er enig onderzoek was gedaan naar de aanslag. Dat is wel erg makkelijk. Bovendien is het nooit met zekerheid vastgesteld of Iran daadwerkelijk achter die andere aanslagen zat.”

Israëliërs vaker doelwit in Bulgarije en Cyprus

Bulgarije is een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs. Eerder dit jaar werd in Bulgarije al een aanslag verijdeld, toen op tijd een bom werd ontdekt in het bagageruim van een door Israëliërs gehuurde toeristenbus. En eerder deze maand werd op het eiland Cyprus een man gearresteerd die ervan werd verdacht een terroristische aanslag op een Israëlisch vliegtuig voor te bereiden.

De aanslag van vandaag valt op de dag dat het precies achttien jaar geleden is dat bij een bomaanslag op een joodse organisatie in Buenos Aires, in Argentinië, 85 mensen de dood vonden. In 2006 wezen Argentijnse aanklagers met een beschuldigende vinger richting Iran, dat de extremistische Libanese beweging Hezbollah zou hebben aangezet tot het plegen van deze terreurdaad.