China biedt Afrika 15 mld leningen aan

De Chinese president Hu Jintao heeft Afrikaanse landen gisteren 20 miljard (bijna 15 miljard euro) dollar aan leningen aangeboden voor de komende drie jaar. De leningen zijn bedoeld voor infrastructuur, landbouw, fabrieken en het midden- en kleinbedrijf in Afrika.

Hu deed de belofte tijdens de openingsceremonie van het Forum voor China-Afrika Coöperatie, dat sinds 2000 elke drie jaar wordt gehouden, deze keer in de Chinese hoofdstad Peking. De kredietlijn is twee keer zoveel als China in 2009 beschikbaar stelde. De top werd bijgewoond door een aantal Afrikaanse staatshoofden.

De voorwaarden waaronder Afrikaanse landen het geld kunnen lenen, zijn gisteren niet bekendgemaakt. In Zambia was twee jaar terug ophef over een door China verstrekte ‘voorwaardelijke lening’ voor een elektriciteitscentrale. Die moest door Chinese bedrijven gebouwd worden en het merendeel van de opgewekte stroom diende aan Chinese mijnbedrijven te worden versterkt.

De leningen zijn bedoeld om de banden tussen China en Afrika aan te halen. Hu riep de Afrikaanse landen op om internationaal meer samen op te trekken, in reactie op „de groten die kleintjes pesten, de sterken die de zwakken domineren en de rijken die de armen onderdrukken”.

De Chinese handel met Afrika had in 2011 een omvang van 166 miljard dollar 123 miljard euro), volgens Chinese cijfers, een verdrievoudiging sinds 2006. De Afrikaanse export naar China steeg het afgelopen decennium van 5,6 miljard naar 93,2 miljard dollar. En China wil de handel verder bevorderen door op 95 procent van de Afrikaanse producten geen importbelasting meer te heffen (dat is nu nog 60 procent).

China is de belangrijkste handelspartner van Afrika en steekt miljarden in infrastructuur en energie. Critici stellen dat China daarmee slechts toegang wil tot Afrikaanse grondstoffen en mensenrechtenschendingen door de vingers ziet. Maar de Zuid-Afrikaanse president Zuma wijst dat van de hand: „Onze relatie met China is gelijkwaardig en er worden akkoorden gesloten van wederzijds belang”. (AP Reuters)