Burgemeester Waalre: stop met beschuldigingen na brand

De brand in het gemeentehuis van Waalre is 'een ondermijning van de rechtstaat', zei de locoburgemeester tijdens een persconferentie. Foto Omroep Brabant / Rob van den Broek

Henri de Wijkerslooth, de burgemeester van Waalre, heeft een oproep gedaan aan de inwoners van zijn gemeente om te stoppen met wijzen naar bewoners van een woonwagenkamp als mogelijke daders achter de aanslag op het gemeentehuis. Dat meldt het Eindhovens Dagblad vanochtend.

De burgemeester heeft vanochtend zijn zorgen geuit over beschuldigingen richting bewoners van het woonwagenkamp aan de Broekweg. Het Eindhovens Dagblad citeert De Wijkerslooth:

“We zijn al jaren in gesprek met het kamp om te zorgen voor normalisatie. We moeten afwachten wat er uit het politieonderzoek komt. Ik ben bang dat de vlam in de pan slaat. (…) Het maakt even niet uit wie er achter de aanslag zit, maar er is wel iets mis in de samenleving.”

Volgens de burgemeester was de aanslag gericht op het gebouw en niet tegen personen. De beveiliging van personen, onder wie hemzelf, is dan ook niet meer nodig, aldus De Wijkerslooth.

Nog geen alternatief onderkomen

Het raadhuis van de Brabantse gemeente ging gisteren in vlammen op nadat twee auto’s het pand hadden geramd. Het is nog onduidelijk wie achter deze actie zit.

De gemeente weet nog niet waar de 130 ambtenaren tijdelijk kunnen werken. Halverwege volgende week wordt hier een besluit over genomen. Inwoners van Waalre die die een paspoort willen aanvragen of andere burgerzaken willen regelen, kunnen vanaf morgen tijdelijk terecht in de brandweerkazerne.

Om 11.30 uur worden raadsleden van Waalre geïnformeerd over de nasleep van de brand.

    • David Haakman