Britse zender eert paralympiërs met indrukwekkende commercial

Nog acht dagen en dan beginnen de Olympische Zomerspelen in Londen. Iets meer dan een maand later is de stad het decor van de Paralympische Spelen, voor mensen die hinder ondervinden van een handicap. De Britse televisiezender Channel 4 maakte deze indrukwekkende commercial voor de gehandica… - excuses: Superhumans.

Het uitzenden van de Paralympics zal het grootste televisie-evenement in de geschiedenis van de zender zijn en naar eigen zeggen werd er nooit eerder op de Britse televisie zoveel aandacht besteed aan de Olympische Spelen voor gehandicapten.

De Britse uitzendrechten van de reguliere Olympische Spelen liggen bij de BBC; zij gaan via verschillende kanalen alle vijfduizend (!) uren aan sport naar de kijker brengen. In Nederland zendt de NOS zowel de Olympische als de Paralympische Spelen uit. Ten opzichte van Beijing willen ze het aantal uitzenduren dat besteed wordt aan de Paralympische Spelen verdubbelen.

Vanaf 1988 was het gebruikelijk dat de stad die de Olympische Spelen organiseerde, ook de Paralympics op zich nam. Londen is de eerste stad waarbij de koppeling verplicht was. Niet alleen met een lichamelijke, maar ook met een verstandelijke beperking is deelname mogelijk; bij het zwemmen, het atletiek en het tafeltennis is daar een categorie voor.

    • Peter Zantingh