Belgisch onderzoek: Nederlands koningshuis is duurste van W.-Europa

Nederland heeft het duurste koningshuis van West-Europa. Dat concludeert de Belgische hoogleraar Herman Matthijs na veronderzoek van acht monarchieën.

Het Koninklijk Huis kost per jaar 39,4 miljoen euro. Dat gaat op aan onder meer de salarissen van koningin Beatrix (830.000 euro), kroonprins Willem Alexander en Maxima (elk 246.000 euro). Dat alles belastingvrij. De meeste kosten zitten in de personele en materiële uitgaven van het Koninklijk Huis.

Andere opvallende kosten: vliegreizen (1.107.000 euro), mediabegeleiding (1.375.000 euro) en het Kabinet der Koningin, dat Beatrix met het uitvoeren van haar taken als staatshoofd ondersteunt.

Volgens Matthijs, die al langer onderzoek doet naar dit onderwerp, is de transparantie in Nederlandse verminderd nadat de regering in 2009 besloot de kosten anders te rapporteren. Zo vallen de kosten voor het onderhoud van staatspaleizen nu buiten de begroting.

Spanje is verreweg de goedkoopste monarchie in West-Europa, en kost 8,2 miljoen euro per jaar. Maar hoogleraar Matthijs tekent daarbij aan dat de kosten van het Spaanse koningshuis niet transparant zijn en koning Juan Carlos veel minder hoeft de betalen van het geld dat hij krijgt. Zo woont hij gratis en betaalt de staat alle officiële staatsbezoeken en een deel van het personeel. De Spaanse koning accepteerde een loonsverlaging, als bijdrage aan de hevige bezuinigingen die Spanje moest doorvoeren.

De kosten van het Britse koningshuis zitten dicht in de buurt van Nederland, met 38,2 miljoen euro per jaar. Ook daar wordt als bijdrage aan de sanering van de overheidsfinanciën in de toelage aan de koningin gesneden. Prins Charles krijgt overigens geen toelage van de staat. Hij, en zijn zoons William en Harry, moeten leven van de opbrengsten van de landbouwgronden van het hertogdom Cornwall. Charles hoeft daarover geen belasting te betalen, maar doet dat wel, vrijwillig.